Noodlijn voor ondernemers: ‘Ze zijn te hard voor zichzelf’
Naast de financiële steun die veel bedrijven van de overheid krijgen, hebben veel ondernemers ook behoefte aan mentale support. Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) lanceert daarom vanaf vandaag een noodlijn. Ondernemer en theatermaker Jörgen Raymann juicht dit initiatief toe. "Het is een apart soort volk, ondernemers. Die doen dit omdat ze op eigen benen willen staan", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Als je die mogelijkheid niet meer hebt kun je in geestelijke nood raken."
Met het bellen naar deze noodlijn kunnen ondernemers een duwtje in de juiste richting krijgen, zegt Raymann. "Je heb veel mensen die financiering nodig hebben om bepaalde dingen te overbruggen. Banken staan nu niet te springen om te helpen, maar er zijn heel wat non-bancaire instanties die wel mogelijkheden creëren", weet hij. "Die kijken niet naar je cijfers van het afgelopen jaar, maar die kijken naar 'de vent naast de tent'."
'24/7 knoop in je maag'
Raymann is zelf bijna failliet geraakt en weet daarom goed wat dat met je psyche doet. "Je hebt dan 24/7 een knoop in je maag en je zit steeds maar te balen", zegt hij. Zelf was hij geneigd om zijn post niet meer open te maken om zo de aanmaningen en herinneringen te vermijden. "Ik zat echt in een fase dat ik mezelf wilde opsluiten en dacht: dan gaat het ook weg."
Op een bepaald punt bedacht de theatermaker zich dat hij beter eerlijk kon zijn over zijn problemen. "Praat erover, ook met je schuldenaren, en zeg: 'ik wil je graag betalen, ik wil graag later tot een regeling komen'. Negen van de tien schuldenaren zijn daar ook heel redelijk in en willen met jou een oplossing zoeken."
Ondernemers zijn over het algemeen te hard voor zichzelf, zegt Raymann. "Het is een soort van sociale angst: jij bent de verantwoordelijke man, jij bent degene die succesvol moet zijn. Het is een aparte druk." Voor Raymann zelf hielp het erg om te reflecteren op jezelf en vervolgens te praten met anderen. "Dan merk je dat mensen bereid zijn om te praten."
Vanaf vandaag zitten er vijf dagen per week twintig vrijwilligers klaar voor een praatje. De telefonische hulplijn is te bereiken op 088-9990000.
LEES OOK: Winkels mogelijk open voor afhalen bestellingen, winkeliers zelf kritisch