main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 februari 2021 — 12:42

Noodlijn voor ondernemers: ‘Ze zijn te hard voor zichzelf’

Naast de financiële steun die veel bedrijven van de overheid krijgen, hebben veel ondernemers ook behoefte aan mentale support. Het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK) lanceert daarom vanaf vandaag een noodlijn. Ondernemer en theatermaker Jörgen Raymann juicht dit initiatief toe. “Het is een apart soort volk, ondernemers. Die doen dit omdat ze op eigen benen willen staan”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als je die mogelijkheid niet meer hebt kun je in geestelijke nood raken.”

Met het bellen naar deze noodlijn kunnen ondernemers een duwtje in de juiste richting krijgen, zegt Raymann. “Je heb veel mensen die financiering nodig hebben om bepaalde dingen te overbruggen. Banken staan nu niet te springen om te helpen, maar er zijn heel wat non-bancaire instanties die wel mogelijkheden creëren”, weet hij. “Die kijken niet naar je cijfers van het afgelopen jaar, maar die kijken naar ‘de vent naast de tent’.”

’24/7 knoop in je maag’

Raymann is zelf bijna failliet geraakt en weet daarom goed wat dat met je psyche doet. “Je hebt dan 24/7 een knoop in je maag en je zit steeds maar te balen”, zegt hij. Zelf was hij geneigd om zijn post niet meer open te maken om zo de aanmaningen en herinneringen te vermijden. “Ik zat echt in een fase dat ik mezelf wilde opsluiten en dacht: dan gaat het ook weg.”

Op een bepaald punt bedacht de theatermaker zich dat hij beter eerlijk kon zijn over zijn problemen. “Praat erover, ook met je schuldenaren, en zeg: ‘ik wil je graag betalen, ik wil graag later tot een regeling komen’. Negen van de tien schuldenaren zijn daar ook heel redelijk in en willen met jou een oplossing zoeken.”

Ondernemers zijn over het algemeen te hard voor zichzelf, zegt Raymann. “Het is een soort van sociale angst: jij bent de verantwoordelijke man, jij bent degene die succesvol moet zijn. Het is een aparte druk.” Voor Raymann zelf hielp het erg om te reflecteren op jezelf en vervolgens te praten met anderen. “Dan merk je dat mensen bereid zijn om te praten.”

Vanaf vandaag zitten er vijf dagen per week twintig vrijwilligers klaar voor een praatje. De telefonische hulplijn is te bereiken op 088-9990000.

LEES OOK: Winkels mogelijk open voor afhalen bestellingen, winkeliers zelf kritisch

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer