Ernst Kuipers waarschuwt: te vroeg om te stoppen met avondklok
Het is te vroeg om nu te besluiten na de eerste week van februari te stoppen met de avondklok. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijke Netwerk Acute Zorg. Hij waarschuwt dat als we de lockdown-maatregelen te snel loslaten, er een gerede kans bestaat dat het aantal besmettingen in maart weer gaat stijgen.
De avondklok wordt vermoedelijk geschrapt na 10 februari, afhankelijk van de besmettingscijfers. Als het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen, zal het kabinet de avondklok niet verlengen, melden ingewijden aan het ANP. Naar verwachting wordt hier pas later een officieel besluit over genomen.
Kuipers maakt zich vooral zorgen over de snelle opmars van de Britse coronavariant. Verwacht wordt dat die in de tweede week van februari de overhand zal nemen. Tegen die tijd kunnen we pas inschatten of de avondklok geschrapt kan worden, zegt Kuipers tegen de NOS. "We hebben nu vooral behoefte aan data over het beloop van de Britse variant."
Verdeeldheid binnen OMT
Parlementair verslaggever van WNL Marieke Smits verwacht dat het kabinet dinsdagavond toch bekendmaakt dat de avondklok in februari waarschijnlijk stopt. Binnen het OMT heerst verdeeldheid over die beslissing, zegt Smits in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Een aantal OMT-leden zeggen: Blijf alsjeblieft nog een tijdje bij deze maatregelen."
Maar er zijn ook OMT-leden wel voor het schrappen van de avondklok. Door die verdeeldheid was het geen makkelijk besluit voor het kabinet, zegt Smits. Toch is de kans volgens haar nu het groots dat de avondklok wordt geschrapt. "Ernst Kuipers is de minste niet, maar ze moeten ergens een besluit nemen", aldus Smits.
LEES OOK: Morgen beslissing over verlenging avondklok: ‘Blij als het erop zit’