Pfizer onderzoekt of vaccin ook werkt tegen Braziliaanse coronavariant
Nu de Braziliaanse mutatie ook is aangetroffen in Nederland zijn er grote zorgen of de ontwikkelde vaccins wel zullen werken tegen deze variant van het coronavirus. Vaccinontwikkelaar Pfizer doet daar op dit moment onderzoek naar. "Daar verwachten we eind volgende week de resultaten van te hebben", zegt medisch directeur Marc Kaptein in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De mutatie is mogelijk besmettelijker dan het 'oorspronkelijke' coronavirus. Deze zou in Noord-Brabant aangetroffen zijn, in een bloedmonster van een persoon binnen een zorginstelling, zo werd donderdag bekend. De besmetting aan het licht tijdens de zogeheten kiemsurveillance. Het RIVM test wekelijks steekproefsgewijs bloedmonsters van positief geteste personen, waarbij de genetische aanleg onder de loep wordt genomen.
De regionale GGD is een bron- en contactonderzoek gestart. Het is niet duidelijk hoeveel besmettingen al hebben plaatsgevonden.
Monitoren
"We monitoren continue welke varianten er wereldwijd dominant kunnen of dreigen te worden, die houden we in de gaten en dan zorgen we ook onmiddellijk dat we zo'n virusneutralisatie-test inzetten", vertelt Kaptein. "Daarmee kun je testen of het vaccin ook tegen die specifieke variant werkt."
Het Pfizer/BioNTech-vaccin werkt in ieder geval wel tegen de Britse en ook tegen de Zuid-Afrikaanse varianten, de farmaceut gisteren bekend. "Wat we nu nog niet weten is of het ook even goed werkt tegen de Braziliaanse variant", zegt Kaptein. Dat wordt op dit moment onderzocht.
'Hoeft geen drama te zijn'
Zorgjournalist van het Elsevier Weekblad Marieke ten Katen acht de kans klein dat het Pfizer-vaccin helemaal niet effectief zal zijn. "Wat je zou kunnen zien is dat het gewoon wat minder goed werkt", zegt zij in Goedemorgen Nederland. Ten Katen benadrukt dat de eerste vaccins die in Europa zijn goedgekeurd al "ontzettend effectief" zijn. "Als daar iets van afgesnoept wordt door zo'n variant zijn we nog steeds heel blij met de effectiviteit."
Daarnaast kunnen kleine aanpassingen al voldoende zijn om toch een goed vaccin te hebben, zegt de zorgjournalist. "Daar gaat natuurlijk even overheen, maar dat hoeft natuurlijk geen drama te zijn."
LEES OOK: Vrouw per ongeluk gevaccineerd in plaatst van getest