main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2021 — 15:37

Sociale media als katalysator voor rellen: ‘Leer kinderen dat ze op internet niet onaantastbaar zijn’

In het onderwijs moet meer aandacht worden besteed aan het feit dat men niet “onschendbaar” is op het internet. Dat zegt rechtsgeleerde Afshin Ellian. Aanleiding zijn de avondklokrellen, waarin sociale media de giftige katalysator blijkt voor crimineel gedrag en plunderingen. Via apps als Telegram en WhatsApp stromen de hele dag aankondigingen over nieuwe ‘rellocaties’ binnen.

“Het oproepen tot geweld is strafbaar”, beklemtoont de rechtsgeleerde in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als iemand zegt: we gaan politie doden, of we gaan politie slaan, is dat oproepen tot het plegen van een misdrijf.” Volgens Ellian snappen heel veel mensen niet dat dit soort oproepen niet onschuldig zijn wanneer ze in ogenschijnlijke anonimiteit gedaan worden. “In cyberspace denkt men dat hij vrij is. Dat men alles kan zeggen, alsof daar geen moraal heerst, alsof daar geen wetten zijn”, zegt Ellian. “Kinderen moeten ook leren dat het internet geen wereld is waar niemand meekijkt. Je moet ook je geweten en moraal gebruiken.”

‘Mensen wanen zich onaantasbaar’

Fractieleider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers is het daarmee eens. “Mensen wanen zich onaantastbaar als ze online zijn, maar als dan de politie bij ze thuiskomt blijken het hele kleine jongetjes te zijn”, zegt hij. Zelf belt de partijleider wel eens mensen op die hem via social media bedreigen of uitschelden, zegt hij. “Dan heb je opeens een heel klein piepend stemmetje aan de lijn.”

De meest effectieve manier om deze toetsenbordridders zichzelf bewust te maken van hun acties is door bij ze aan te bellen, zegt Segers. “En te zeggen: he, dit heb jij gedeeld. Je loopt nu het risico om gearresteerd te worden, maar je zet ook aan tot geweld en dat is in deze situatie strafbaar en heel bedreigend.” Volgens Segers maakt dit soms veel meer indruk dan “een klap met de wapenstok”.

In Op1 dinsdagavond gaf demissionair minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) aan dat hij zich zorgen maakt om de opruiende berichten in appgroepen van Telegram. Het probleem met deze chatdienst is dat de encryptie ervan een probleem vormt. Politie kan niet zomaar meekijken.

LEES OOK: Zorgen om opjuttende taal in Telegramgroepen: ‘Encryptie is nu een schild voor de misdaad’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer