Gert-Jan Segers (CU) over toenemend geweld tegen pers: ‘Aanval op onze vrije samenleving’
Naast ondernemers en politieagenten zijn ook mediavoorzieningen het mikpunt van de relschoppers. Velen zijn van mening dat media “de spreekbuis van de overheid” zijn. Journalisten zijn daardoor steeds vaker het slachtoffer van geweld. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over een patroon. “Je zag het in de Verenigde Staten, je ziet aanvallen op de pers en uiteindelijk het Capitool. Aanvallen op de instituties van onze vrije democratie en onze vrije samenleving.”
VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz geeft aan dat zij collega’s in de Kamer aanspreekt wanneer zij zich over de pers uitspreken alsof deze niet zouden deugen. “Dat is een retoriek”, zegt ze. “Je hoeft geen fan te zijn van de pers, van alle zenders en journalisten, maar als je aan hun vrijheid komt kom je aan ons allemaal.” Segers valt haar bij. “En dat begint met woorden”, benadrukt hij. “Als politici dat soort woorden in hun mond nemen en de pers aanvallen, creëert dat een sfeer die geweld legitimeert tegen de pers, omdat deze ‘niet zou deugen’.” Daar moet volgens Segers de streep getrokken worden.
‘Verzet’
De ChristenUnie veroordeelde samen met GroenLinks de uitlatingen van Forum voor Democratie en PVV, die op Twitter het coronabeleid en de avondklok bekritiseren, al eerder. De partij sprak afgelopen weekeinde via Twitter eerst van “VVD-huisarrest”, doelend op de avondklok. Later twitterde de partij: “Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Forum blijft zich verzetten.” Vooral het woord ‘verzet’ wekte woede, gezien de rellen kort daarna begonnen. “Partijen die het woord ‘verzet’ in de mond hebben genomen, zoals Forum, hebben een verantwoordelijkheid bij deze rellen”, zei Segers toen.
De NOS deelde eerder dat zij de logo’s van hun busjes af hebben gehaald om zo te voorkomen dat verslaggevers belaagd worden wanneer zij aan het werk zijn. In Haarlem werd een persfotograaf op dinsdagavond met stenen bekogeld. De hoofdredacteur van NH Nieuws, Ib Haarsma, heeft nu besloten om geen live verslag meer te doen van de rellen. Dat vertelde hij dinsdag in gesprek met BNR Nieuwsradio. Hij is bang dat de verslaggeving een katalysator kan zijn van geweld. Hij wil aandacht vestigen op vreedzame protesten, en de reljeugd daarom geen podium bieden.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Ik krijg nu via via een video door van het voorval. Van dichtbij wordt een steen tegen m’n achterhoofd gegooid. De situatie was rustig toen een groep naar mij toegerend kwam. pic.twitter.com/CPSGKVA1pS
— Laurens Bosch (@BoschLaurens) January 25, 2021
‘Nooit capituleren voor aanvallen op vrijheid’
“Je moet nooit toegeven aan geweld. Ook de pers niet”, vindt Segers. “Dan maar extra bescherming. Dan maar extra beveiliging eromheen. Maar nooit capituleren voor aanvallen op vrijheid”, zegt hij. “Dit is zo’n fantastisch vrij land, zo’n fantastische vrije samenleving. Dat staat of valt met democratie, dat staat of valt met vrije pers en dat staat of valt met bescherming van minderheden, en daar moeten we altijd pal voor staan.”
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging Journalisten, benadrukt hoe kwalijk het is dat journalisten steeds vaker te maken krijgen met geweld. “De onveiligheid en de agressiviteit die echt op het werk van de pers gerecht is, is natuurlijk uiterst zorgelijk”, zegt hij. VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz is van mening dat geweld richting journalisten net zo zwaar bestraft moet worden als geweld richting hulpverleners. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra gaf dinsdag in Goedemorgen Nederland aan dat ook hij dit belangrijk acht.
‘Heel belangrijk voor de maatschappij’
Ook Bruning vindt dat journalisten in een soortgelijke positie zitten als hulpverleners. “Het gros van de Nederlanders weet dat ‘de media’ in enkelvoud niet bestaat, dat er allerlei invalshoeken zijn en dat ze juist in het leven zijn geroepen om kritisch te zijn”, zegt hij. “Om kritisch de overheid en de organisaties te volgen, en daar onafhankelijk verslag van te doen, en dus niet een soort boodschapper van de overheid zijn. En bij die belangrijke controlerende en verslaggevende functie hoort dat ze zich net als hulpverleners neutraal en veilig op dat soort onveilige plekken kunnen verplaatsen. En dat is nu in het geding.”
LEES OOK: 39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Is er ruimte voor verandering in financiële plannen van het kabinet?
Uit de presentatie van de Miljoenennota bleek al: veiligheid en Defensie krijgen een impuls, maar daar tegenover staan tal van sectoren die met bezuinigingen te maken krijgen. Waar zit nog ruimte voor partijen om veranderingen door te voeren?
Die vraag behandelt presentator Martijn de Greve met:
- Henk Vermeer, de financiële man van de BBB;
- Lex Hoogduin, voormalig directeur van de Nederlandse Bank en emeritus hoogleraar aan de Universiteit Groningen;
- Victor Pak, politiek verslaggever van EW Magazine.
Luister de podcast in je favoriete podcast-app.
Podcast: Criminaliteit met de paplepel ingegoten: ‘Kinderen zijn gewend dat er een wapen op tafel ligt’
Van de Taghi’s tot een beruchte woonwagenfamilie: hoe komt het dat misdaad vaak van de ene op de volgende generatie wordt overgedragen?
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadverslaggever van het AD Chiel Timmermans en criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom neemt een aantal dubieuze dynastieën door.
Luister hier de podcast!
Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal…
Lees meerDe politie mocht een waterkanon inzetten bij twee demonstraties van Extinction Rebellion op de A12 in september 2023. Drie demonstranten hadden achteraf aangifte gedaan van…
Lees meerNAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodimir Zelenski de oorlogssituatie te bespreken. Op een…
Lees meerHet nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in het radioprogramma Sven…
Lees meerIsraël komt met keiharde vergeldingsacties richting Iran, maar wanneer en in welke mate is nog onduidelijk. “In april duurde het vijf dagen voordat Israël met…
Lees meerVoorvrouw van werkgeversvakbond VNO-NCW Ingrid Thijssen waarschuwt dat we in Nederland niet minder, maar meer moeten gaan werken. “Anders gaan we de samenleving niet in…
Lees meerZogenoemde zorgcowboys gaan steeds uitgekookter te werk. Malafide zorgondernemers keren zich nog steeds vele miljoenen dividend uit en gebruiken daarbij inventieve trucs om hun megawinsten…
Lees meerHet kabinet moet duidelijk maken hoe het zijn plannen wil realiseren. Dat zegt de president van de Algemene Rekenkamer Pieter Duisenberg. Hij waarschuwt voor wensdenken….
Lees meerHet crisispakket van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) om de migratiestroom in te perken, heeft vooralsnog weinig effect. Dat heeft volgens voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan…
Lees meerEen reflectief beschavingsoffensief, noemen ze het. Oud-politici Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Klaas Dijkhoff (VVD) hebben zich ontpopt tot podcastmakers. De twee bespreken wekelijks het wel…
Lees meerTwee Belgische journalisten zijn vannacht gewond geraakt na een Israëlische raketaanval in de Libanese hoofdstad Beiroet, zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op…
Lees meerAmsterdam gaat geen brug vernoemen naar de ‘Soldaat van Oranje’, Erik Hazelhoff Roelfzema. Een speciale adviesraad heeft de vernoeming afgewezen, omdat het niet past binnen…
Lees meerTerwijl Iran dinsdag tientallen raketten op Israël afvuurde, bleef het luchtruim boven het land gewoon open. “Iran heeft opzettelijk laat bericht gegeven. Hier zie je…
Lees meerHet ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten. “Vertrek nu dat nog kan”, luidt de waarschuwing. De situatie in…
Lees meerHet economisch herstel in de eurozone zal waarschijnlijk verder aantrekken, mede geholpen door de renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat heeft ECB-vicepresident Luis…
Lees meer