main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2021 — 13:02

Gert-Jan Segers (CU) over toenemend geweld tegen pers: ‘Aanval op onze vrije samenleving’

Naast ondernemers en politieagenten zijn ook mediavoorzieningen het mikpunt van de relschoppers. Velen zijn van mening dat media “de spreekbuis van de overheid” zijn. Journalisten zijn daardoor steeds vaker het slachtoffer van geweld. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over een patroon. “Je zag het in de Verenigde Staten, je ziet aanvallen op de pers en uiteindelijk het Capitool. Aanvallen op de instituties van onze vrije democratie en onze vrije samenleving.”

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz geeft aan dat zij collega’s in de Kamer aanspreekt wanneer zij zich over de pers uitspreken alsof deze niet zouden deugen. “Dat is een retoriek”, zegt ze. “Je hoeft geen fan te zijn van de pers, van alle zenders en journalisten, maar als je aan hun vrijheid komt kom je aan ons allemaal.” Segers valt haar bij. “En dat begint met woorden”, benadrukt hij. “Als politici dat soort woorden in hun mond nemen en de pers aanvallen, creëert dat een sfeer die geweld legitimeert tegen de pers, omdat deze ‘niet zou deugen’.” Daar moet volgens Segers de streep getrokken worden.

‘Verzet’

De ChristenUnie veroordeelde samen met GroenLinks de uitlatingen van Forum voor Democratie en PVV, die op Twitter het coronabeleid en de avondklok bekritiseren, al eerder. De partij sprak afgelopen weekeinde via Twitter eerst van “VVD-huisarrest”, doelend op de avondklok. Later twitterde de partij: “Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Forum blijft zich verzetten.” Vooral het woord ‘verzet’ wekte woede, gezien de rellen kort daarna begonnen. “Partijen die het woord ‘verzet’ in de mond hebben genomen, zoals Forum, hebben een verantwoordelijkheid bij deze rellen”, zei Segers toen.

De NOS deelde eerder dat zij de logo’s van hun busjes af hebben gehaald om zo te voorkomen dat verslaggevers belaagd worden wanneer zij aan het werk zijn. In Haarlem werd een persfotograaf op dinsdagavond met stenen bekogeld. De hoofdredacteur van NH Nieuws, Ib Haarsma, heeft nu besloten om geen live verslag meer te doen van de rellen. Dat vertelde hij dinsdag in gesprek met BNR Nieuwsradio. Hij is bang dat de verslaggeving een katalysator kan zijn van geweld. Hij wil aandacht vestigen op vreedzame protesten, en de reljeugd daarom geen podium bieden.

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Nooit capituleren voor aanvallen op vrijheid’

“Je moet nooit toegeven aan geweld. Ook de pers niet”, vindt Segers. “Dan maar extra bescherming. Dan maar extra beveiliging eromheen. Maar nooit capituleren voor aanvallen op vrijheid”, zegt hij. “Dit is zo’n fantastisch vrij land, zo’n fantastische vrije samenleving. Dat staat of valt met democratie, dat staat of valt met vrije pers en dat staat of valt met bescherming van minderheden, en daar moeten we altijd pal voor staan.”

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging Journalisten, benadrukt hoe kwalijk het is dat journalisten steeds vaker te maken krijgen met geweld. “De onveiligheid en de agressiviteit die echt op het werk van de pers gerecht is, is natuurlijk uiterst zorgelijk”, zegt hij. VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz is van mening dat geweld richting journalisten net zo zwaar bestraft moet worden als geweld richting hulpverleners. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra gaf dinsdag in Goedemorgen Nederland aan dat ook hij dit belangrijk acht.

‘Heel belangrijk voor de maatschappij’

Ook Bruning vindt dat journalisten in een soortgelijke positie zitten als hulpverleners. “Het gros van de Nederlanders weet dat ‘de media’ in enkelvoud niet bestaat, dat er allerlei invalshoeken zijn en dat ze juist in het leven zijn geroepen om kritisch te zijn”, zegt hij. “Om kritisch de overheid en de organisaties te volgen, en daar onafhankelijk verslag van te doen, en dus niet een soort boodschapper van de overheid zijn. En bij die belangrijke controlerende en verslaggevende functie hoort dat ze zich net als hulpverleners neutraal en veilig op dat soort onveilige plekken kunnen verplaatsen. En dat is nu in het geding.”

LEES OOK: 39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug