main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2021 — 11:40

‘De politie krijgt langzaamaan weer de regie in handen’

De vierde avond met avondklok verliep aanzienlijk rustiger dan de voorgaande avonden. Dat komt er onder meer door omdat de politie “strak op de bal zat”. In Rotterdam werden er dinsdagavond 81 mensen aangehouden. “Je ziet dat de politie langzaamaan de regie weer in handen krijgt. Dat heeft altijd even tijd nodig, maar met een enorme personeelsinzet lukt hen dat”, zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam.

“Enerzijds is dat heel mooi, anderzijds doet me dat pijn in het hart, omdat al die politiecapaciteit niet voor andere dingen ingezet kan worden”, vervolgt Van Dam, die zelf twaalf jaar werkzaam is geweest bij de politie. Ook is hij negentien jaar officier van justitie en plaatsvervangend hoofdofficier geweest bij het Openbaar Ministerie. “Maar ik vrees dat dat de realiteit van het moment is”, zegt hij.

‘Rustige’ avond

In Amsterdam-Osdorp was de sfeer enige tijd grimmig en er werd vuurwerk afgestoken, maar tot geweld kwam het niet. Ook in Hilversum hoefde de politie geen geweld te gebruiken om een einde te maken aan een samenscholing op het Marktplein in het centrum. De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant hield zes mensen aan, maar trof vooral ‘groepen goedwillenden’ aan.

Volgens Van Dam moet de politie zich altijd “even” organiseren op dit soort rellen die zich plotseling voordoen. “En dat gebeurt nu”, zegt de CDA’er. “Ik denk ook dat de politie daar de komende tijd heel veel tijd in steekt, maar ik hoop ook dat de politie heel snel werk gaat maken van het aanhouden van mensen die de afgelopen dagen veel vernielingen hebben aangericht.”

‘De regie was er altijd’

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz is van mening dat de politie vanaf dag één al de regie had. “Daar ben ik het echt niet eens met het CDA. Ze hebben super alert en super adequaat opgetreden. Ze hebben elke keer om meer versterking gevraagd als dat nodig was. Ik denk dat het van ons allemaal onredelijk is om te vragen van de politie dat zij altijd alle rellen voorkomen.”, vindt zij. “Juist doordat de politie zo snel en zo professioneel reageerde, is het op dag vier al aan het afnemen. Dus de regie was er altijd.”

LEES OOK: Foto’s relschoppers vrijgegeven: ‘Morele superioriteit Nederlanders is weg’

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug