Brexit brengt Britten naar Nederland: ‘Drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad’
Nu de Britten weer 'in control' zijn, kijken Britse bedrijven vaker naar Nederland als oplossing om hun klanten in de Europese Unie goed te blijven bedienen. Dat melden de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en Nederland Distributieland (NDL).
Die oplossing bestaat er onder meer uit door hier een vestiging te openen of door logistieke of fiscale dienstverlening uit te laten voeren door een Nederlands bedrijf. Vorig jaar kozen 397 internationale ondernemingen voor Nederland, waarvan 78 dat deden vanwege de Brexit.
Volgens een woordvoerder van de NFIA zien bedrijven 'dat het goed is om in Nederland te zitten'. "De transitieperiode van de Brexit is voorbij maar de aanwas neemt toe, dit zijn de drukste maanden die we tot nu toe hebben gehad." De NFIA is gelieerd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) en heeft als doel om buitenlandse bedrijven in Nederland te laten investeren of zich daar te vestigen.
Momenteel is de uitvoeringsorganisatie in gesprek met meer dan vijfhonderd bedrijven die een overstap of uitbreiding naar Nederland overwegen. Ongeveer de helft van dat aantal is Brits.
Vooral bedrijven die binnen 24 uur de Europese markt moeten bereiken, zoals groente- en fruitverkopers, zijn geïnteresseerd. "Ze willen zonder extra barrières hun werk doen in Europa. Ze zien dat de brexitdeal daarvoor geen soelaas biedt."
Vrij verkeer ten einde
De drukte is ook terug te zien bij NDL, dat als doel heeft Nederland te promoten als Europees logistiek knooppunt. Afgelopen kwartaal liepen er vijftig brexitgerelateerde projecten, in januari zijn dat er al dertig, aldus manager Jochem Sanders. "Bedrijven hebben lang de kat uit de boom gekeken, maar nu moeten ze handelen."
De handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie ten spijt, het vrije verkeer van goederen tussen de twee is voorbij. Britse webshops hebben het moeilijk om hun spullen in de EU te slijten.
Eerder maakte marktonderzoeker Markit al dat de levertijden ongekend hard zijn gestegen vanwege brexit en coronamaatregelen. Voor transporteurs is er veel meer administratieve rompslomp.
Tel daarbij de btw-regels van 27 verschillende landen waar de Britten mee te maken hebben sinds het verlaten van de interne markt en de problemen zijn compleet.
Zo erg, dat ambtenaren van het Britse ministerie van Handel bedrijven adviseert om een vestiging op het Europese vasteland te openen, schrijft The Guardian. Op die manier wordt het voor bedrijven mogelijk om hun waar vrijer aan te bieden.
LEES OOK: Tweede Kamer debatteert over handelsdeal EU-VK: ‘Vrij magere deal’