main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2021 — 10:53

Antisemitisme is altijd aanwezig: ‘We hebben een heel dun laagje beschaving’

George Soros als kwade genius achter het coronavirus, de aanslagen van 9 september 2001 die een Joods complot zouden zijn, net als de kredietcrisis in 2008. Nog steeds wordt de Joodse gemeenschap regelmatig neergezet als kop van jut. Precies 76 jaar na de bevrijding van Auschwitz, is antisemitisme ook in Nederland springlevend. Sterker nog, het aantal antisemitische incidenten neemt nog steeds toe.

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz kwamen vorig jaar met een initiatiefnota om antisemitisme aan te pakken. En met succes. Eind vorig jaar maakte minister van Veiligheid & Justitie Fred Grapperhaus bekend dat er een nationaal coördinator antisemitismebestrijding aangesteld wordt. Vanaf dit jaar moet deze ‘de aanpak van bedreiging, discriminatie en intimidatie versterken’.

‘Niet wegkijken’

In Goedemorgen Nederland zegt Segers dat antisemitisme ‘door de ziel snijdt’. Ook tijdens de rellen van afgelopen dagen werd er regelmatig ‘kankerjoden’ gescandeerd. “Waarom moet je ze ter sprake brengen als ze er niets mee te maken hebben? Weerzinwekkend.” Yesilgöz: “De politie uitschelden met woorden die ik niet wil benoemen… Het zit diep, daar mag je niet van wegkijken.”

Een van de punten die in de nota naar voren komt is het creëren van bewustzijn, onder meer door onderwijs. Segers: “Er zijn nog steeds holocaustoverlevenden die hun verhaal delen en de klas ingaan om te vertellen wat er gebeurt als je systematisch een groep bestempelt, naar beneden trapt en in een hoek drijft. Dan zie je wel dat het indruk maakt. Mensen gaan meer nadenken als ze zich zoiets realiseren. Ik zou willen dat mensen naar Auschwitz gaan en kijken: dit is de achtergrond, denk nou eens na.”

Kop indrukken

Hoewel antisemitisme op veel plekken in de samenleving voorkomt, benoemt de nota drie groepen expliciet: extreemlinks, extreemrechts en delen van de islamitische gemeenschap. Yesilgöz: “De enige manier om dat aan te pakken is door het te blijven benoemen.”

De nationaal coördinator antisemitismebestrijding moet daaraan bijdragen. Die moet signaleren, zorgen dat er sneller aangifte wordt gedaan en dat deze ook sneller wordt opgepakt. “Iemand die eigenlijk rond kan gaan en in alle vrijheid zijn mening kan geven en zeggen waar hij oplaaiend antisemitisme signaleert,” aldus Segers.

Wanneer de coördinator kan beginnen, is afwachten. Begin januari zou deze aan de slag gaan, maar tot nu toe is er nog niemand aangesteld. Segers: “Dat hangt van minister Grapperhaus (nu demissionair, red.) af.”

“Wat er plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog, dat is een uitvergroting van wat er nu ook is. We hebben een heel dun laagje beschaving. We moeten iedere keer weer werken aan die beschaving. Iedere keer dat antisemitisme de kop opsteekt, moeten we het weer de kop indrukken.”

LEES OOK: CIDI telt fors meer gevallen van antisemitisme

Door: Thom Edinger

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug