main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2021 — 10:53

Antisemitisme is altijd aanwezig: ‘We hebben een heel dun laagje beschaving’

George Soros als kwade genius achter het coronavirus, de aanslagen van 9 september 2001 die een Joods complot zouden zijn, net als de kredietcrisis in 2008. Nog steeds wordt de Joodse gemeenschap regelmatig neergezet als kop van jut. Precies 76 jaar na de bevrijding van Auschwitz, is antisemitisme ook in Nederland springlevend. Sterker nog, het aantal antisemitische incidenten neemt nog steeds toe.

ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers en VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz kwamen vorig jaar met een initiatiefnota om antisemitisme aan te pakken. En met succes. Eind vorig jaar maakte minister van Veiligheid & Justitie Fred Grapperhaus bekend dat er een nationaal coördinator antisemitismebestrijding aangesteld wordt. Vanaf dit jaar moet deze ‘de aanpak van bedreiging, discriminatie en intimidatie versterken’.

‘Niet wegkijken’

In Goedemorgen Nederland zegt Segers dat antisemitisme ‘door de ziel snijdt’. Ook tijdens de rellen van afgelopen dagen werd er regelmatig ‘kankerjoden’ gescandeerd. “Waarom moet je ze ter sprake brengen als ze er niets mee te maken hebben? Weerzinwekkend.” Yesilgöz: “De politie uitschelden met woorden die ik niet wil benoemen… Het zit diep, daar mag je niet van wegkijken.”

Een van de punten die in de nota naar voren komt is het creëren van bewustzijn, onder meer door onderwijs. Segers: “Er zijn nog steeds holocaustoverlevenden die hun verhaal delen en de klas ingaan om te vertellen wat er gebeurt als je systematisch een groep bestempelt, naar beneden trapt en in een hoek drijft. Dan zie je wel dat het indruk maakt. Mensen gaan meer nadenken als ze zich zoiets realiseren. Ik zou willen dat mensen naar Auschwitz gaan en kijken: dit is de achtergrond, denk nou eens na.”

Kop indrukken

Hoewel antisemitisme op veel plekken in de samenleving voorkomt, benoemt de nota drie groepen expliciet: extreemlinks, extreemrechts en delen van de islamitische gemeenschap. Yesilgöz: “De enige manier om dat aan te pakken is door het te blijven benoemen.”

De nationaal coördinator antisemitismebestrijding moet daaraan bijdragen. Die moet signaleren, zorgen dat er sneller aangifte wordt gedaan en dat deze ook sneller wordt opgepakt. “Iemand die eigenlijk rond kan gaan en in alle vrijheid zijn mening kan geven en zeggen waar hij oplaaiend antisemitisme signaleert,” aldus Segers.

Wanneer de coördinator kan beginnen, is afwachten. Begin januari zou deze aan de slag gaan, maar tot nu toe is er nog niemand aangesteld. Segers: “Dat hangt van minister Grapperhaus (nu demissionair, red.) af.”

“Wat er plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog, dat is een uitvergroting van wat er nu ook is. We hebben een heel dun laagje beschaving. We moeten iedere keer weer werken aan die beschaving. Iedere keer dat antisemitisme de kop opsteekt, moeten we het weer de kop indrukken.”

LEES OOK: CIDI telt fors meer gevallen van antisemitisme

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

De komende jaren komt er veel geld vrij door erfenissen en schenkingen. Stand van Nederland: Generatie Next zoomt in op ouderwetse filantropie en op de nieuwe generatie. Millennials willen ook geven, maar willen er ook iets voor terug.

Donderdag 22.10
RIVM: 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

COA: opvanglocaties voor asielzoekers overvol

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is met spoed op zoek naar extra opvangplekken. Alle opvanglocaties zouden vol zitten, zo schrijft De Telegraaf. Het COA…

Lees meer

Coronatoegangsbewijs wordt over vijf weken geëvalueerd

Over vijf weken gaat het kabinet het coronatoegangsbewijs evalueren en beslist dan of het bewijs moet blijven of niet. De effecten van het bewijs zijn…

Lees meer

Afgelopen weekend drie keer zoveel coronatesten afgenomen

Vanaf 25 september is de coronapas ingegaan en dat betekent dat iedereen een QR-code moet laten zien onder meer aan de deur van een horecagelegenheid….

Lees meer

Rutte wilde beslist geen zichtbare beveiliging

Rutte wilde absoluut geen zichtbare beveiliging, dat schrijft het AD. Er zouden spotters in de buurt van de demissionair premier zijn gesignaleerd die op hun…

Lees meer

Olie- en benzineprijzen stijgen nog verder

De gekte aan de pomp is nog lang niet voorbij. De prijs van Brentolie is maandag met nog eens 1,3% gestegen en gaat richting $80…

Lees meer

Mona Keijzer verlaat landelijke politiek

Mona Keijzer heeft aangekondigd haar zetel op te geven en daarmee stapt ze uit de landelijke politiek. Afgelopen weekend werd ze ontslagen door demissionair premier…

Lees meer

D66 heft blokkade tegen ChristenUnie op

D66 heft haar blokkade tegen een kabinet met de ChristenUnie op. Dat zei partijleider Sigrid Kaag zondag tijdens een ontmoeting met partijleden in Amsterdam. De…

Lees meer

Vrouw onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden, man aangehouden

Een 51-jarige vrouw is zaterdag onder ‘verdachte omstandigheden’ overleden in een woning aan de Swingstraat in Almere, meldt de politie. Er is een man aangehouden….

Lees meer

RIVM: aantal nieuwe positieve coronatests stabiel

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1624 positieve coronatests vastgesteld, iets meer dan het recent bijgestelde aantal (1614)…

Lees meer