main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 26 januari 2021 — 12:00

VVD wil taakstrafverbod bij geweld tegen beveiligers: ‘En niet een beetje schoffelen in de zon’

Wie geweld pleegt tegenover particuliere beveiligers moet altijd een celstraf opgelegd krijgen, vindt de VVD. “En niet een beetje schoffelen in de zon”, zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Tweede Kamer debatteert vandaag over een wetsvoorstel dat gaat over een taakstrafverbod. Daarbij mag een rechter iemand die geweld heeft gepleegd richting een hulpverlener géén taakstraf opleggen. Hier vallen onder andere politieagenten, GGD-medewerkers en ambulancebroeders en beveiligers onder. Voor die laatste groep wordt in het voorstel echter onderscheid gemaakt tussen degenen die een publieke taak uitoefenen en zij die dat niet doen. Alleen de eerste categorie zou extra bescherming verdienen.

Daar is Van Wijngaarden het niet mee eens. “Mensen die geweld plegen tegen beveiligers, waar die beveiligers ook werken, moeten gewoon gestraft worden met celstraf”, zegt hij. Nu het land de afgelopen twee dagen het slachtoffer is van verschillende vernielingen verwacht Van Wijngaarden zéker een ruime meerderheid in de Kamer om te steunen dat plegers van dit geweld ook serieus worden aangepakt.

‘Tien keer in mijn gezicht gespuugd’

Beveiliger Kemal Basaran heeft helaas meerdere keren te maken gehad met geweld door zijn functie. “Ik ben een keer bedreigd met een mes en met een bierflesje”, vertelt hij. “Ik ben ook een keer geslagen op werk, en door diezelfde man kreeg ik ook nog eens een kopstoot. Ik ben ook zeker tien keer in mijn gezicht gespuugd.” Een collega van Basaran werd op zijn achterhoofd geslagen met een baksteen. “Hij kon zes maanden niet werken. Dat heeft echt wel iets met hem gedaan.”

Journalisten

Ook journalisten moeten volgens Van Wijngaarden onder die uitzonderingspositie vallen. De afgelopen dagen werden onder meer twee persfotografen met bakstenen bekogeld toen ze verslag deden van ongeregeldheden. In Urk werd een beveiliger van een cameraman van de NOS mishandeld. Onacceptabel, meent de parlementariër, die bijval krijgt van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra. “De vrije nieuwsgaring is zo belangrijk. Dat moet je meer beschermen.”

De Raad

De Raad voor de rechtspraak is geen voorstander van een taakstrafverbod. De Raad wil dat rechters de mogelijkheid hebben om forse straffen op te leggen, maar ook om – als de situatie daarom vraagt – een andere passende vorm van straf dan celstraf op te leggen. Die mogelijkheid ontbreekt in het wetsvoorstel, zo stelt De Raad.

LEES OOK: Wopke Hoekstra (CDA): ‘Dit is niet het Nederland dat wij kennen’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer