main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2021 — 10:04

Weekend vol rellen: ‘Coronamoeheid is nooit een excuus voor geweld’

De vele rellen van afgelopen weekend vragen om een keiharde aanpak, zegt de waarnemend burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn, in Goedemorgen Nederland. “Repressief, zwaar straffen, zo snel mogelijk. Het is schandalig hoe de politie wordt aangevallen. Het zijn gewone mensen met een gezin die op deze manier kapotgemaakt worden.”

Zaterdagavond ging het mis op Urk toen rellende jongeren een GGD-testlocatie in brand staken. Gisteren ontstonden rellen in zeker tien gemeenten rond het ingaan van de avondklok. “Mensen vinden elkaar via sociale media”, zegt Eenhoorn. “De politie moet het goed in de gaten houden, zodat we hard kunnen optreden als de boel uit de hand loopt.”

Demissionair minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) vindt de term coronahooligans “bijna te veel eer”. “Dit is ordinaire criminaliteit. Mensen die zeggen dat ze komen demonstreren, maar ondertussen wapens meenemen, daar klopt iets niet aan. Dan is je intentie heel anders. Als ik zou gaan demonstreren. dan vind je mij niet met hoofdbedekking en wapens. Dan sta ik daar met een spandoek.”

Onderstroom in de samenleving

Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen relschoppers en mensen te lijden hebben onder de coronacrisis, zegt Eenhoorn. “Er is een onderstroom in de samenleving die het moeilijk vindt wat er aan de hand is. Hun bedrijf gaat kapot of ze hebben geen werk meer. Allemaal heel verdrietige omstandigheden. Die mensen worden opstandig. Aan die onderstroom moeten we aandacht besteden. Maar wat hier gebeurt, dat is iets anders. Dit zijn mensen die een gelegenheid zoeken om de boel kapot te maken. Die moeten hard worden aangepakt.”

Minister Kaag is het met Eenhoorn eens.”Iedereen is coronamoe, maar dat is nooit een excuus voor geweld”, zegt Kaag. “Het merendeel van de bevolking zit thuis en houdt zich aan de regels. Zij maken zich zorgen over het onderwijs voor hun kinderen, en het verlies van hun baan. Die hebben geruststelling nodig. Dit is een vorm van ontwrichting en dat wordt bewust gedaan.”

Traag vaccinatiebeleid

Het draagvlak voor de coronamaatregelen wordt ondermijnd door het vaccinatiebeleid, zegt Eenhoorn. “Mensen zijn niet tegen het kabinet, maar voelen zich ongelukkig met de zware maatregelen. Ondertussen is er de trage manier waarop de vaccinatie plaatsvindt. Wij hebben in Vlaardingen alles klaar met vaccinatiestraten. We kunnen zo beginnen, maar het gebeurt niet. Daar voelen mensen zich ongelukkig door. We moeten perspectief bieden. Het kabinet moet tien keer harder lopen om te zorgen dat de juiste mensen worden gevaccineerd.”

LEES OOK: Rellen in zeker tien gemeenten rond ingaan avondklok: ‘Dit is onaanvaardbaar’

Door: Tom Janssen

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug