main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2021 — 08:26

Rellen in zeker tien gemeenten rond ingaan avondklok: ‘Dit is onaanvaardbaar’

In zeker tien gemeenten zijn gisteravond rellen uitgebroken rond het ingaan van de avondklok. Op meerdere plaatsen moest de ME ingezet worden. “Het was heel heftig”, zegt de voorzitter van politiebond ACP, Gerrit van de Kamp, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maatschappelijk gezien is dit onaanvaardbaar.”

Onder meer in Venlo, Breda, Oosterhout, Arnhem, Helmond en Apeldoorn was het onrustig. In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich al enige tijd voor het ingaan van de avondklok een groep, vooral jongeren. Er werd vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten. In Tilburg werd een kledingwinkel vernield met een vuurwerkbom.

In Enschede werd het Medisch Spectrum Twente (MST) belaagd door relschoppers. Het ziekenhuis heeft extra beveiliging ingezet. “Het is voor ons onacceptabel dat het zorgpersoneel is lastig gevallen”, zegt Van de Kamp.

Onderstroom van de samenleving

De avondklok geldt nog tot zeker 9 februari. “We zullen het per dag moeten bekijken”, zegt Van de Kamp. “Je kan beter zo goed mogelijk voorbereid zijn. Waar wij al voor gewaarschuwd hebben, is dat in de onderstroom van de samenleving er groepen zijn die willen laten zien dat ze boos en ontevreden zijn. Dat komt nu naar de oppervlakte.”

De politie kampte voor corona al met een personeelstekort en wordt nu nog meer overbelast. “Dat is enorme opgave voor de politie. We hebben al steun van de Koninklijke Marechaussee, maar dat is niet voldoende. De collega’s zijn zeer gemotiveerd om hun werk te doen, maar weten ook dat vermoeidheid en tekort aan mensen ons gaat opbreken. We waarschuwen hier al jaren voor.”

LEES OOK: Amsterdam en Eindhoven nemen maatregelen vanwege mogelijk gewelddadige protesten

Door: Tom Janssen

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug