main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2021 — 12:27

Waarom is Nederland zo traag met vaccineren? ‘Logistiek is niet goed geregeld’

Nederland is een van de traagste landen in Europa met het vaccineren van de bevolking. We moeten dan ook zo snel mogelijk veel mensen gaan vaccineren, zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland. “In Nederland hebben we behoorlijk wat vaccins op de plank liggen. Waarom zou je niet ’s nachts vaccineren? Waarom zou je het militaire apparaat niet inzetten?”

De traagheid van de vaccinatieoperatie komt volgens Osterhaus door de logistiek. “Hoe zet je het in elkaar, hoe regel je het? Daar zijn mogelijkheden voor. Nederland is een goed georganiseerd land. We hebben goede ggd’s en huisartsen. We kunnen eventueel militairen inzetten als het moet. Het is belangrijk dat we dit zo snel mogelijk doen.” De organisatie is nu niet goed geregeld, zegt Osterhaus.

Van alle Europese landen is alleen Bulgarije nog trager met vaccineren dan Nederland. “We hoeven niet per se het beste land van Europa te zijn, maar we moeten wel in de top vijf meedraaien. We zitten nu bij de bodem vijf, dat is niet goed.”

‘Slechte zaak’

Extra tegenvaller is de vertraagde levering van het AstraZeneca-vaccin. De farmaceut kan in het eerste kwartaal slechts 31 miljoen doses van het vaccin kan leveren aan de EU, in plaats van de afgesproken 80 miljoen. “Daardoor is er een bepaalde groep mensen die veel later gevaccineerd gaat worden. Dat is een slechte zaak”, zegt Osterhaus. “Met name de mensen ouder dan 60 jaar zijn en de mensen die ambulante zorg krijgen, zullen daardoor mogelijk later aan de beurt zijn.”

Om de coronamaatregelen te kunnen afbouwen, moeten volgens Osterhaus eerst ook de 20- en 30-jarigen gevaccineerd worden. “Hoe eerder je mensen in de leeftijdsgroep van twintig en dertig jaar vaccineert, hoe eerder je de verspreiding van het virus kolossaal terugdringt. Dat zijn de mensen die het virus verspreiden. Daar zijn we nog lang niet.”

Draagvlak

De trage snelheid waarmee de beschikbare vaccins worden gebruikt, ondermijnt het draagvlak voor de coronamaatregelen, waarschuwt de waarnemend burgemeester van Vlaardingen, Bas Eenhoorn. “Het vaccin is er al, we kunnen beginnen. Er is iets raars aan de hand in de logistiek. Het is zo belangrijk dat we vaart maken.”

LEES OOK: Weekend vol rellen: ‘Coronamoeheid is nooit een excuus voor geweld’

Door: Tom Janssen

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug