main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
25 januari 2021 — 11:16

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt een woordvoerder van ProRail.

“De grootste puinhoop hebben we weliswaar opgeruimd”, aldus de woordvoerder. Zo zijn de glasscherven opgeveegd en de kapotgeslagen ruiten en deuren verwijderd. Met het opruimen en schoonmaken zijn tientallen mensen aan de slag. Maar voor je bijvoorbeeld alle hoge ramen hersteld hebt, ben je weken verder. Met name bij de restauratie: dat zijn hoge ramen, geen doorsnee ruiten. Die moeten op maat worden gemaakt.”

“En dat terwijl het station recent helemaal gerenoveerd is en pas een jaar geleden werd omgedoopt tot Centraal Station. Wat hier gebeurde is voor Nederlandse begrippen ongekend. Het is diep- en dieptriest.”

Relschoppers sloegen niet alleen al het glaswerk aan diggelen, ze vernielden ook een piano in de stationshal, staken een auto van ProRail in brand, plunderden de inpandige Jumbo en namen er de kassa mee. “Ze hebben de winkel aan gort geholpen”, aldus de woordvoerder van ProRail. “Echt schandalig.”

‘Ordinaire criminaliteit’

In Goedemorgen Nederland noemde demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag de acties van relschoppers ‘ordinaire criminaliteit’. “Als je gaat demonstreren, dan sta je misschien met een spandoek, maar niet met wapens en hoofdbedekking.”

Het argument van sommige mensen dat er een politiestaat is ontstaan en dat de politie mede verantwoordelijk is voor de escalatie, noemt ze onzin. “Er wordt hier aan respectvolle handhaving gedaan. Kijk maar eens hoe het eraan toegaat in andere landen.”

LEES OOK: Rutte reageert op avondklokrellen: ‘Wat bezielt deze mensen?’

Door: Thom Edinger

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug