main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
25 januari 2021 — 15:40

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Volgens hem zullen er nu “scherpe keuzes” gemaakt moeten worden.

AstraZeneca bracht vrijdagavond naar buiten dat het dit kwartaal 31 miljoen doses van het vaccin kan leveren. Dat zou eerst 80 miljoen zijn.  De bewindsman noemt het een domper dat de fabrikant minder kan leveren. Dat bericht kwam als een “donderslag bij heldere hemel”, omdat Nederland in het eerste kwartaal rekende op “forse leveranties”.

11,6 miljoen

Om precies te zijn had het ministerie voor de eerste twee kwartalen van dit jaar zo’n 11,6 miljoen doses van het vaccin besteld. Dat is bijna 60 procent van de totale hoeveelheid vaccins die Nederland tot de zomer kan verwachten. Met 4,5 miljoen doses van AstraZeneca hadden twee inentingen zo’n 2,3 miljoen Nederlanders ingeënt moeten worden. Dat zou volgens het oorspronkelijke vaccinatieschema gebeuren in februari en maart. Hoeveel doses er precies later aankomen in Nederland is niet duidelijk.

Er zal een aantal maanden minder worden geleverd door de farmaceut. De productie stokt bij AstraZeneca door een toeleverancier die niet kan leveren. De Jonge gaat er nog steeds van uit dat het gaat lukken om iedereen in Nederland voor de herfst te hebben gevaccineerd.

‘Slechte zaak’

Van alle Europese landen is alleen Bulgarije nog trager met vaccineren dan Nederland. Viroloog Ab Osterhaus noemde de vertraging in Goedemorgen Nederland vandaag nog een grote tegenvaller. “Daardoor is er een bepaalde groep mensen die veel later gevaccineerd gaat worden. Dat is een slechte zaak”, zegt Osterhaus. “Met name de mensen ouder dan 60 jaar zijn en de mensen die ambulante zorg krijgen, zullen daardoor mogelijk later aan de beurt zijn.”

EU

Vanavond praat de Europese Unie verder met de fabrikant over dit probleem. Brussel is niet te spreken over de vertraging. “Wij begrijpen dat er problemen kunnen zijn in de productiefase, maar wij hebben grote bedragen geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat er al veel vaccin zou worden geproduceerd, nog voordat het zou worden goedgekeurd”, zei een woordvoerder van de Europese Commissie tegen de NOS. “Dan verwachten we ook dat er daadwerkelijk wordt geproduceerd.”

De Commissie wil niet zeggen of er juridische stappen volgen. Wel wil de Commissie maximale druk uitoefenen.

Het vaccin van AstraZeneca wordt vrijdag door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeeld. Als er een goedkeuring komt, arriveert de eerste lading op 15 februari in de Europese Unie.

LEES OOK: Waarom is Nederland zo traag met vaccineren? ‘Logistiek is niet goed geregeld’

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug