Wijdemeren houdt vast aan terugvorderen bijstand in boodschappenaffaire
Als het aan de gemeente Wijdemeren ligt, moet de inwoonster die boodschappen van haar moeder kreeg, 7000 euro aan bijstand terugbetalen. Dat meldt de gemeente op haar website, na nadere bestudering van de zaak.
Eind vorig jaar kwam de zaak in het nieuws, omdat de gemeente de vrouw zou 'straffen' voor het aannemen van gratis boodschappen die haar moeder voor haar deed.
Tegelijkertijd was ook de Toeslagenaffaire veelvuldig in het nieuws. Beiden zaken zouden symbool staan voor een hardvochtige overheid waar 'de menselijke maat' zou zijn verdwenen. Diverse Kamerleden riepen op tot maatwerk, om dit soort 'schrijnende gevallen' te voorkomen.
'Duurdere segment'
Naar aanleiding van de ophef, besloot de gemeente het dossier nog eens te bestuderen. In 2018 bleek dat de inwoonster sinds 2015 geen aantoonbare uitgaven voor levensonderhoud had gedaan. Wel schafte ze een auto en een motor aan, "uit het duurdere segment", aldus de gemeente.
Mensen die een bijstandsuitkering krijgen, zijn verplicht om veranderingen in hun financiële situatie te vermelden, iets wat de inwoonster niet had gedaan. Ook meldde ze niet dat ze in het buitenland was geweest, zegt de gemeente.
Geen gegevens aandragen
Het college van Wijdemeren meldt dat het iedereen vrij staat om zelf te besluiten waar geld aan wordt uitgegeven, maar dat dat niet ten koste mag gaan van uitgaven waarvoor de bijstand is bedoeld, namelijk de kosten van levensonderhoud.
De vrouw wilde geen gegevens aandragen over de waarde van de geschonken boodschappen. Op basis van het Nibut heeft de gemeente de waarde geschat op een slordige 7000 euro. Die moet ze nu terugbetalen. Er is geen boete opgelegd.
'Laag-bij-de gronds'
De advocaat van de vrouw noemt het besluit om de vrouw alsnog het geld terug te laten betalen 'laag-bij-de-gronds' en 'onwaardig' voor een overheidsinstantie.
De raadsvrouw bevestigt dat haar cliënt een auto en een motor had, maar zegt dat deze bij elkaar hooguit enkele duizenden euro's waard waren. "Bovendien heeft ze bij het aanvragen van een uitkering gemeld dat ze een motor en auto had."
De vrouw gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Zolang dat dient hoeft ze nog niets terug te betalen. Over wanneer er uitspraak wordt gedaan, is nog niets bekend.
LEES OOK: Meerderheid Tweede Kamer wil af van ‘boodschappen-boete’ bijstand