main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
21 januari 2021 — 15:49

Wijdemeren houdt vast aan terugvorderen bijstand in boodschappenaffaire

Als het aan de gemeente Wijdemeren ligt, moet de inwoonster die boodschappen van haar moeder kreeg, 7000 euro aan bijstand terugbetalen. Dat meldt de gemeente op haar website, na nadere bestudering van de zaak.

Eind vorig jaar kwam de zaak in het nieuws, omdat de gemeente de vrouw zou ‘straffen’ voor het aannemen van gratis boodschappen die haar moeder voor haar deed.

Tegelijkertijd was ook de Toeslagenaffaire veelvuldig in het nieuws. Beiden zaken zouden symbool staan voor een hardvochtige overheid waar ‘de menselijke maat’ zou zijn verdwenen. Diverse Kamerleden riepen op tot maatwerk, om dit soort ‘schrijnende gevallen’ te voorkomen.

‘Duurdere segment’

Naar aanleiding van de ophef, besloot de gemeente het dossier nog eens te bestuderen. In 2018 bleek dat de inwoonster sinds 2015 geen aantoonbare uitgaven voor levensonderhoud had gedaan. Wel schafte ze een auto en een motor aan, “uit het duurdere segment”, aldus de gemeente.

Mensen die een bijstandsuitkering krijgen, zijn verplicht om veranderingen in hun financiële situatie te vermelden, iets wat de inwoonster niet had gedaan. Ook meldde ze niet dat ze in het buitenland was geweest, zegt de gemeente.

Geen gegevens aandragen

Het college van Wijdemeren meldt dat het iedereen vrij staat om zelf te besluiten waar geld aan wordt uitgegeven, maar dat dat niet ten koste mag gaan van uitgaven waarvoor de bijstand is bedoeld, namelijk de kosten van levensonderhoud.

De vrouw wilde geen gegevens aandragen over de waarde van de geschonken boodschappen. Op basis van het Nibut heeft de gemeente de waarde geschat op een slordige 7000 euro. Die moet ze nu terugbetalen. Er is geen boete opgelegd.

‘Laag-bij-de gronds’

De advocaat van de vrouw noemt het besluit om de vrouw alsnog het geld terug te laten betalen ‘laag-bij-de-gronds’ en ‘onwaardig’ voor een overheidsinstantie.

De raadsvrouw bevestigt dat haar cliënt een auto en een motor had, maar zegt dat deze bij elkaar hooguit enkele duizenden euro’s waard waren. “Bovendien heeft ze bij het aanvragen van een uitkering gemeld dat ze een motor en auto had.”

De vrouw gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Zolang dat dient hoeft ze nog niets terug te betalen. Over wanneer er uitspraak wordt gedaan, is nog niets bekend.

LEES OOK: Meerderheid Tweede Kamer wil af van ‘boodschappen-boete’ bijstand

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug