main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
21 januari 2021 — 16:31

Kamer wil hardere aanpak van werkgevers die komst naar kantoren verplichten: ‘Het is veel. Te veel’

Het moet afgelopen zijn met werkgevers die werknemers dwingen naar kantoor gaan terwijl thuiswerken ook mogelijk is. Dat zeggen verschillende partijen in de Tweede Kamer. Zij roepen het kabinet op om harder op te treden tegen deze werkgevers.

“Als je ziet hoeveel verkeer er is, hoeveel auto’s er bij kantoren staan. Het is veel. Te veel”, aldus VVD-Kamerlid Hayke Veldman. Hij pleit ervoor om de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) harder op te laten treden tegen dit soort werkgevers.

Meldpunt

Het is volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma nog “te vaag en te beperkt” wat er van werkgevers wordt gevraagd. “Het kan niet zo zijn dat je werknemers dwingt te komen als ze thuis kunnen werken.” Maak het melden van dit soort misstanden makkelijker, aldus Heerma. De SP pleit voor een duidelijk meldpunt waar werknemers misstanden kunnen melden.

Demissionair premier Rutte sprak begrip uit voor de kritiek van de Kamer. Hij wil opnieuw kijken naar wat er wettelijk mogelijk is om ervoor te zorgen dat meer mensen thuiswerken. Een lijst opstellen van het type beroepen dat wel de deur uit mag voor werk, ziet Rutte niet zitten.

Tijdens de persconferentie maakte de premier melding dat de meerderheid van de mensen thuiswerkt. “Volgens onderzoeken loopt dat op tot 80 procent.” Uit onderzoek onder leden van vakbond CNV blijkt evenwel dat een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, toch wordt gevraagd om naar kantoor te komen.

LEES OOK: Meeste thuiswerkers tevreden, veel willen na corona niet altijd meer naar kantoor

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug