Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Duitsland wil samenwerken of grenzen sluiten, Europa denkt aan verbod niet-essentiële reizen

Peter Visser

Duitsland overweegt haar grenzen te sluiten als buurlanden niet genoeg doen om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Dat zegt regeringscoördinator Helge Braun, op de dag dat Europese leiders online een topconferentie houden over de bestrijding van het coronavirus. Europa denkt ondertussen aan een verbod op niet-essentiële reizen.

Duitsland wil dat de Europese landen nauw samenwerken om coronabesmettingen terug te dringen en nieuwe varianten van het virus te bestrijden, zodat grenssluitingen achterwege kunnen blijven. Braun beklemtoonde dat Duitsland "synchroon wil handelen" met de negen buurlanden.

Steeds minder besmettingen in Duitsland

In de Bondsrepubliek rapporteren de gezondheidsautoriteiten steeds minder besmettingen. Volgens de laatste cijfers ligt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners donderdag op 119. Dat is het laagste aantal sinds 1 november en dit aantal daalt al tien dagen achter elkaar. Volgens Braun streeft de regering nu met de jongste coronamaatregelen naar gemiddeld 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

De regionale verschillen zijn echter erg groot en Braun ziet ook de mogelijkheid dat er voor de binnenlandse grenzen tussen de deelstaten eventueel strenge coronamaatregelen moeten worden genomen.

'Europa denkt aan verbod niet-essentiële reizen'

Volgens Europarlementariër van het CDA Esther de Lange sluit het voorstel van Duitsland aan bij de agenda van de Europese top. "Daar ligt het idee om niet-essentiële reizen te verbieden, om zo te voorkomen dat mensen zeggen: Het is niet echt verboden, dus ik ga toch naar het buitenland. België steunt dat voorstel al." Nu worden niet-essentiële reizen enkel afgeraden.

De Lange hoopt niet dat zo'n maatregel betekent dat er betonblokken op de weg komen te staan, zoals tijdens de eerste lockdown het geval was bij de grensovergang met België. "Met ook alle schrijnende gevallen van dien. Je hebt bijvoorbeeld mensen die vijf kilometer van elkaar wonen, met toevallig een grensovergang ertussen. Die mogen niet voor hun oudere moeder zorgen omdat er een betonblok staat." Ook kunnen er dan problemen ontstaan voor mensen die net over de grens werken of studeren, waarschuwt ze.

'Werken met werkgeversverklaringen en controles'

Daarom moet er worden gewerkt met bijvoorbeeld werkgeversverklaringen en betere grenscontroles, zegt De Lange. "Dan kun je als verpleegster aantonen dat je in het ziekenhuis werkt net over de grens." De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft zich al uitgesproken voor dit soort uitzonderingen.

Een verbod moet hardleerse mensen die niet-noodzakelijke reizen nu toch maken tegenhouden. "Ik heb mensen tijdens bijvoorbeeld kerst horen zeggen: Het is niet verboden om de grens over te gaan, dus ik ga. Die mensen hou je met een verbod wel tegen", aldus De Lange.

LEES OOK: Reiskoepel ANVR: ‘Weinig begrip’ voor advies om tot half maart niet te reizen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau