main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2021 — 12:34

‘Coronapaspoort’ op de EU-agenda: ‘Eerst meer kennis over vaccin nodig’

Kun je straks weer door Europa reizen met een zogenoemd ‘coronapaspoort’?
Dat staat vandaag op de agenda tijdens een videobijeenkomst van Europese regeringsleiders.

Het paspoort houdt in dat je gevaccineerd moet zijn om een land binnen te komen. Het idee komt van de Griekse Kyriakos Mitsotakis. In een brief aan de Europese Commissie pleitte hij vorige week voor de invoering van zo’n Europees erkend paspoort.

Op die manier hoopt Mitsotakis het toerisme in zijn land weer op gang te krijgen. Daarnaast moet het plan mensen stimuleren om zich te laten vaccineren.

In Goedemorgen Nederland zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange begrip te hebben voor de drijfveren van de Griekse premier. “De Griekse economie drijft enorm op toerisme, die hebben een verschrikkelijk jaar achter de rug. Hij kijkt nu naar de zomer en denkt: alles wat ik kan doen om toerisme in goede banen te leiden, dat wil ik doen.”

‘Controle op Kos’

Zelf noemt ze het plan voorbarig. “Op diezelfde top staat ook ter discussie of je niet-noodzakelijke reizen tijdelijk moet gaan verbieden in plaats van ontmoedigen. We zijn echt nog niet klaar om weer aan vakanties te denken.”

Mocht die tijd aanbreken, dan ziet ze wel nut in het voorstel. “Anders sta je straks als controleur een Pools certificaat te controleren op Kos en weet je niet wat je in handen hebt. Het is wel handig om een lijn te trekken. Dat hebben we ook bij het rijbewijs gedaan.”

Kijk in plaats daarvan eerst naar de vragen die nog beantwoord moeten worden over het vaccin, aldus de Europarlementariër. Zo is het niet bekend of je mensen nog kunt besmetten zodra je gevaccineerd bent. “Volgende week verwachten we meer informatie over de vaccins: word je alleen niet ziek en kan je het virus nog wel bij je dragen of ook dat niet. Meer kennis over dit soort zaken is echt fundamenteel voordat we over zoiets als zo’n paspoort kunnen beginnen.”

Reissector

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther beaamt dat het op dit moment voor veel politici nog te vroeg is om na te denken over een dergelijk plan. “Rutte denkt: laten we er eerst voor zorgen dat het virus wordt ingedamd. Daar gaat alle aandacht naar uit. Wij hebben bijvoorbeeld nu pas een verbod op vluchten uit risicogebieden zoals Engeland en Zuid-Afrika.”

De reissector hoopt dat het voorstel hen er straks weer bovenop helpt. Volgens Frank Oostdam, directeur van reiskoepelorganisatie ANVR, helpt het paspoort om weer vertrouwen te krijgen in reizen. “Dat hebben we nodig om straks weer op vakantie te kunnen of te reizen.” Hij wijst op het gele vaccinatieboekje dat wordt uitgegeven door de GGD. “Zo moet je zo’n vaccinatiepaspoort ook zien.”

LEES OOK: Tweede prik met coronavaccin uitgesteld: ‘Als die tweede prik er maar komt’

Door: Thom Edinger

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug