main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
20 januari 2021 — 15:49

RIVM: Aantal nieuwe besmettingsgevallen iets boven het gemiddelde

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week.

Op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat hoger dan in de dagen ervoor. Dat komt doordat meer mensen zich aan het begin van de week laten testen dan in het weekeinde.

Maar vergeleken met eerdere woensdagen is er wel een daling te zien. Precies een week geleden kwamen er meer dan 6100 nieuwe gevallen bij. Nog een week eerder steeg het aantal bevestigde besmettingen met iets meer dan 7100 en de woensdag daar weer voor met bijna 9500.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 38.232 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld bijna 5500 per dag.

Sterfgevallen

Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste nieuwe gevallen. Tweehonderd inwoners van de Maasstad testten positief. In Amsterdam kwamen 167 besmettingen aan het licht en in Den Haag 131. Verder kregen 97 Eindhovenaren en 83 Utrechters te horen dat ze besmet zijn geraakt.

Het aantal sterfgevallen steeg met 87, tegen 106 op dinsdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Het overlijden van coronapatiënten wordt soms pas na een tijdje doorgegeven.

Ziekenhuizen

Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen woensdag weer wat gedaald. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 2384 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 61 minder dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 1709 op de verpleegafdelingen, 58 minder dan de voorgaande dag. Op de intensive care nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal af met 3 tot 675.

“Het gemiddeld aantal nieuwe opnames is bijna gelijk ten opzichte van vorige week. Daarom verwachten we dat de dalende trend in bezetting slechts langzaam doorzet. Daarnaast maken we ons zorgen, want de Britse Covid-variant is veel besmettelijker dan de huidige variant”, aldus Ernst Kuipers van het LCPS. “Hierdoor kunnen het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen. Sluimerend als een soort veenbrand komt de Britse variant op. Je moet iets doen om ook deze variant naar beneden te krijgen”, vervolgt hij.

 

LEES OOK: Kabinet wil vanaf vrijdag avondklok en beperkt bezoek per direct

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug