Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nog geen beslissing over avondklok, kabinet wacht op politieke steun

Peter Visser

Het kabinet overlegt woensdagochtend opnieuw over een mogelijke invoering van de avondklok. Vandaag zou er meer duidelijkheid moeten zijn, maar het kabinet wacht nog op het doorhakken van de knoop in de hoop op politieke steun uit de Tweede Kamer. Haast is geboden nu de Britse, nog besmettelijkere coronavariant, ook in Nederland is opgedoken.

Zondag en maandag spraken de meest bij de coronacrisis betrokken ministers ook over de omstreden maatregel, die tijdens de harde lockdown tot nóg minder contactmomenten tussen mensen moet leiden. Het zou betekenen dat mensen tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's nachts niet meer op straat mogen zijn. Uitzonderingen zouden er moeten komen voor mensen die van hun werk komen, de hond uitlaten of voor calamiteiten.

Als het kabinet inderdaad tot een avondklok besluit, wil het zoveel mogelijk steun hebben in de Kamer. Bij coronamaatregelen wordt altijd gestreefd naar bredere steun dan alleen die van de coalitiepartijen, maar die is er nog niet. De SP, PVV en GroenLinks zijn tegen een avondklok.

Andere maatregelen

Coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen eerst kijken naar andere maatregelen. De fracties wijzen op de vele vluchten die nog dagelijks uit het Verenigd Koninkrijk komen. Het reizen moet nog veel verder worden beperkt, vinden ze. Ook wordt er gekeken naar alternatieve maatregelen als het begrenzen van gebieden waarin mensen zich mogen bewegen of het verbieden van samenkomsten in de buitenlucht.

Ook kun je het aantal bezoekers thuis nog verlagen van twee naar één per dag, zegt D66. Of nog meer bij werkgevers erop aandringen dat mensen thuis moeten werken. De partij vindt een avondklok zo ingrijpend voor het sociale leven dat precies duidelijk moet zijn wat het effect is op de verspreiding.

'Avondklok in België een succes'

In een aantal staten in Amerika is er gebruik gemaakt van een avondklok. Volgens Amerikadeskundige Koen Petersen is het nog onduidelijk wat de effecten waren. "Ik heb er eerlijk gezegd niks over gelezen. Het is een mix van allerlei maatregelen geweest, waardoor je ook niet precies weet of die ene maatregelen echt het verschil heeft gemaakt. Dus het is heel lastig te zeggen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Campagnestrateeg Henri Kruithof verwacht dat er uiteindelijk ook in Nederland een avondklok komt. "Omdat er in België vrij goede ervaringen mee opgedaan zijn", zegt hij. "Daar zeggen ze dat het heeft geholpen. Ik denk dat een avondklok ook de enige maatregel is die nog een beetje controleerbaar is." Het verlagen van het aantal bezoekers thuis ziet Kruithof niet als goede alternatieve maatregel. "Achter de voordeur controleren kun je sowieso wel vergeten, dus dat gaat niet gebeuren."

LEES OOK: Jet Bussemaker nog niet overtuigd van avondklok: ‘Kabinet moet met hele goede argumentatie komen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau