main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 19 januari 2021 — 11:26

Kwart jongeren heeft rijangst, 18 procent vermijdt autorijden

Bijna een kwart van de jongeren heeft last van trillende handjes achter het stuur. Dat blijkt uit onderzoek van autoverzekering Diks. 23 procent van de Nederlandse automobilisten tussen de 18 en 29 jaar heeft rijangst, tegen tien procent van automobilisten in alle leeftijdscategorieën.

Iets meer jongens (24 procent) dan meisjes (22 procent) vinden het eng om achter het stuur te kruipen. Bijna de helft van dat aantal is daarnaast ook bang voor medeweggebruikers, schrijven de onderzoekers.

Nog meer jongeren, 38 procent, zijn bang om schade te maken. 17 procent vindt het eng om op de snelweg te rijden en 18 procent zegt autorijden zoveel mogelijk te vermijden.

‘Jongeren moeten kilometers maken’

En dat is geen goede zaak, zegt verkeersgedragtherapeut Sjaak de Coninck. Juist doordat jongeren na het behalen van hun rijbewijs te weinig kilometers maken, ontstaat rijangst, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Als gevolg daarvan zakt hetgeen dat ze hebben geleerd uiteindelijk weg en worden ze angstig op de snelweg, in tunnels of bij vrachtauto’s.”

“Het probleem is dat als ze de weg opgaan met angsten ze natuurlijk ook een groter risico vormen om een ongeluk te veroorzaken of om bij een ongeluk betrokken te raken”, gaat De Coninck verder. Het is daarom belangrijk dat jongeren vlieguren maken. Ook kunnen ze denken aan ‘opfrislessen’. “Het liefst bij een gespecialiseerde rijschool waar ze weten hoe ze met rijangst moeten omgaan.”

LEES OOK: ANWB: files met 63 procent gedaald door thuiswerken

Door: Peter Visser

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug