Omtzigt noemt verbeterpunten na toeslagenaffaire: ‘Minder naar Polen en Malta kijken’
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat de informatievoorziening vanuit het kabinet veel beter moet. Dat zegt hij in WNL op Zondag naar aanleiding van een vernietigend rapport over fouten die gemaakt zijn rond de toeslagenaffaire. Ook de rechtsbescherming voor burgers moet beter.
Omtzigt beet zich de afgelopen jaren samen met SP-Kamerlid Renske Leijten vast in de affaire. Bekend is nu dat er stukken zijn achtergehouden waarin stond dat de aanpak van fraude met de kinderopvangtoeslag niet klopte. "Misschien moeten ze ook wat informatie maken", zegt Omtzigt over het kabinet. Zo zou het nu soms ontbreken aan een notulist. "Want als de premier nooit opschrijft wat er gebeurt hoeft er ook niets opgeslagen te worden. Dat is wel heel ernstig."
Daardoor wordt niet alleen de Kamer onvoldoende geïnformeerd, maar ook het kabinet zelf, stelt Omtzigt. Wel zijn er volgens hem inmiddels stappen gezet. "Wat betreft de informatievoorziening probeert het kabinet een aantal dingen te doen. Nog onvoldoende, maar ze zetten een aantal belangrijke stappen." Zo komt er een informatiecommissaris en gaat het kabinet informatie opslaan, zegt hij.
Rechterlijke macht en Kamer
Maar er moet meer gebeuren. "De tweede stap is dat de rechtsbescherming van burgers beter wordt", vindt Omtzigt. "Ik ben van mijn stoel gevallen toen de Raad van State zei: Wij hebben in publicaties gezien dat het misging. Ze moeten dat niet in publicaties lezen, maar in dossiers. Dat hebben ze niet gedaan en dus is er in onze staat heel veel mis. We moeten iets minder naar Polen en Malta kijken en iets meer naar onze eigen rechtsstaat."
Ook wil hij dat de Kamer zich minder bezighoudt met spoedwetten en de waan van de dag en zich meer gaat richten op "hoe we goede wetten kunnen maken".
Media
Ook de media moeten in de spiegel kijken. "Hoe kan het dat de media dit tien jaar hebben gemist?", vraagt de CDA'er zich af. "Ik heb de NOS anderhalf jaar geleden alles uitgelegd, een halfuur lang. Mijn enige voorwaarde was dat ze het hele gesprek online zouden plaatsen."
Dat gebeurde volgens Omtzigt niet. "Ik zei in het gesprek dat Rutte eindverantwoordelijk was. Dat is het enige fragment dat ze online gezet hebben. Het hele verhaal interesseerden ze niet."
LEES OOK: Kabinet-Rutte III gevallen om vernietigend rapport toeslagenaffaire