main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
14 januari 2021 — 14:27

Viroloog Koopmans: zoom niet te veel in op Britse mutatie van coronavirus

Het is van belang dat we ons niet blindstaren op de Britse variant van het coronavirus in het onderzoek naar mutaties. Daarvoor waarschuwt viroloog Marion Koopmans vanuit het Chinese Wuhan. Daar verblijft zij momenteel met een internationaal onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om onderzoek te doen naar de herkomst van het coronavirus. “Je moet oppassen dat je niet teveel inzoomt op deze specifieke variant. We moeten het hele plaatje in de gaten blijven houden”, stelt Koopmans.

De viroloog is namens het Rotterdamse Erasmus MC betrokken bij het in kaart brengen van alle mogelijke varianten van het virus. “Er zijn vele variaties van het virus en lang niet alle hebben gevaarlijke eigenschappen.”

Op dit moment wordt in Nederland, bij wijze van steekproef ,door het RIVM en Erasmus MC ongeveer een half procent van alle positieve coronatests onderzocht op de Britse variant. Daar komen de ruim 60.000 inwoners van de gemeente Lansingerland bovenop. Zij zijn begin deze week na een uitbraak op een school opgeroepen om zich te laten testen.

“We zijn constant in overleg over de juiste verhouding van deze steekproef”, legt Koopmans uit. “Hoeveel aanvullende tests moet je verrichten voor een vertrouwde afspiegeling van de verspreiding? Het is niet te doen om iedereen aanvullend te testen.”

Tijdrovend proces

Het opsporen van de Britse variant is een tijdrovend proces en het gaat in twee stappen gaat. “Eerst maken we met een extra PCR-combinatietest, die ook veel in Engeland wordt gebruikt, de kans op aanwezigheid van de Britse mutatie snel aannemelijk.”

Deze test spoort drie delen van het genetisch materiaal van het virus op. Een van die stukjes is het S-gen. Omdat door de Britse variant dit gedeelte van het gen drastisch is veranderd, werkt de test nog maar voor twee van de drie stukken. “Het is het principe van ‘waar rook is, is vuur'”, zegt Koopmans. “Alle testuitslagen waar deze tweede test op faalt, selecteren we daarna voor uitgebreid vervolgonderzoek. Na een aantal dagen kunnen we dan met zekerheid zeggen of het om de Britse variant gaat.”

Voorlopig heeft het kabinet besloten nog geen extra maatregelen te nemen tegen de Britse mutatie. RIVM-directeur Jaap van Dissel benadrukte woensdag in gesprek met de Tweede Kamer wel dat een aanscherping van de lockdown serieus in overweging moet worden genomen.

LEES OOK: Minister Arie Slob deelt zorgen over onderwijs en pleit voor ‘brede brugklassen’

Door: Redactie

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…

Lees meer

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…

Lees meer

Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst

Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…

Lees meer

Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…

Lees meer

3 maanden cel vanwege mishandeling agent om mondkapjescontrole

Als het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…

Lees meer

Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes

Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…

Lees meer

RIVM: Aantal nieuwe besmettingsgevallen iets boven het gemiddelde

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 5615 positieve coronatests geregistreerd, het hoogste aantal in bijna een week. Op woensdagen ligt het aantal positieve tests vaker wat…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier