Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vertrek Lodewijk Asscher was langer proces: ‘Hij merkte dat zijn naam niet loskwam van de toeslagenaffaire’

Redactie

Het aftreden van PvdA-leider Lodewijk Asscher was toch wel een verrassing voor parlementair journalist Joost Vullings. "Je wist dat er intern kritiek was en dat het rommelde", vertelt hij in talkshow Op1. "Maar hij had excuses aangeboden en gezegd: ik wil onderdeel zijn van de oplossing. We hadden het gevoel dat er voldoende vertrouwen in de partij was."

Toch zei een derde van de PvdA-leden geen vertrouwen meer te hebben in hun leider. "Dat is wel heel erg veel. En Asscher merkte het ook, overal waar hij kwam ging het alleen maar hierover (toeslagenaffaire, red.). En dan kom je tot de conclusie: hier kom ik niet meer van los. Dan word je een blok aan je eigen verkiezingscampagne."

'Ik kom hier niet van los'

Het filmpje dat Asscher donderdagmorgen naar buiten bracht waarin hij vertelde te stoppen als lijsttrekker was eerder bij daglicht opgenomen. Toch is niet duidelijk wanneer hij het besluit om zich niet meer verkiesbaar te stellen heeft genomen. "Ik heb dat wel gevraagd maar dat heeft nog niemand willen zeggen. Maar het is wel vrij recent en het is, zoals wordt gezegd, een proces geweest waarbij je er langzamerhand achterkomt dat die geest niet meer in de fles gaat. De discussie over mijn rol hierin gaat niet over."

En daardoor is Asscher gaan twijfelen, legt Vullings uit. "Ik ga mijn partij nu schade aanbrengen, denk je dan. En dan krijg je zo'n interne poll, zo'n stemming over moties en het optreden in talkshow M waar je dan langskomt en het alleen maar daar over gaat. Dat zijn toch de momenten waarop je je realiseert: ik kom hier niet van los."

'Dan moet je wel een besluit nemen'

Parlementair journalist Marieke Smits merkt op de verkiezingen ook voor de deur staan. "Misschien kun je normaal denken, ik laat het even een beetje op zijn beloop en kijk of ik kan overleven. Dat kan nu niet."

Je zit nu op iets meer dan zestig dagen van de verkiezingen, legt Smits uit. "Dan moet je wel snel een besluit nemen. En die interne druk binnen de partij nam gewoon ook toe."

'Hij stond onder grote (media)druk'

Voormalig voorzitter van de PvdA Felix Rottenberg vond het niet nodig dat Asscher zou terugtreden. "Luister eens, laten wij nou duidelijk zijn. Hij stond onder grote druk, een mediadruk. Af en toe irriteert het me, stagiaires van zeventien die daar bij de Trêveszaal die het alleen maar hebben over aftreden of niet, aftreden of niet, aftreden of niet. Het gaat wel over echt veel grotere vragen."

Er is ook vaak een onaangenaam debat gaande in de media, aldus Rottenberg. "Ik doe niet aan Twitter. Maar hij (Asscher, red.) is beschuldigd van dingen, dat gaat alle perken te buiten."

LEES OOK: Lodewijk Asscher stapt op als lijsttrekker, ‘groot drama voor de PvdA’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau