main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2021 — 10:20

Lodewijk Asscher stapt op als lijsttrekker, ‘groot drama voor de PvdA’

Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA. Dat deelt de fractievoorzitter zojuist in een videoboodschap op Facebook. Hij neemt dit besluit naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire.

Asscher blijft aan tot de Tweede Kamerverkiezingen in maart, maar stelt zich niet opnieuw verkiesbaar. In de video die hij plaatste refereert hij aan de toeslagenaffaire. Daarin zou “een mensbeeld” naar voren zijn gekomen “dat de overheid vijandig heeft gemaakt tegen de inwoners”. Hij hoopt dat de PvdA na de verkiezingen kan bijdragen aan een “beter Nederland na corona”, maar de discussie over zijn rol op dit moment maakt het niet mogelijk om daarvoor te zorgen.

Lodewijk Asscher was als minister van Sociale Zaken tussen 2012 en 2017 medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid, waaronder een ‘ongekend onrecht’ plaatsvond richting mensen die onterecht werden beschuldigd van toeslagenfraude. Zo oordeelt het vernietigende rapport. In de Facebookvideo zegt Asscher te hebben gewerkt aan een beter toeslagensysteem, wat er niet is gekomen. Ook zegt hij excessen van de fraudebestrijding te hebben tegengegaan, maar dat hij die niet altijd kon voorkomen.

Dat wordt Asscher door de kiezer zwaar aangerekend, zo kwam eerder deze week naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De PvdA zakte daarin van dertien naar elf zetels. De partij is nu met negen mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

‘Groot drama voor de PvdA’

Het digitale verkiezingscongres van de PvdA aanstaande zaterdag gaat niet door, heeft de partij zojuist laten weten op Twitter. Ook hier zou de discussie over de toeslagenaffaire naar verwachting gaan spelen. Een aantal leden vond dat de kwestie politieke gevolgen moest hebben voor Asscher. Zij dienden ook een motie van die strekking in.

“Het onvermijdelijke is misschien wel gebeurd”, reageert politiek commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De druk in de PvdA liep heel erg op. Het zou een moeilijk verhaal worden als het kabinet zou aftreden en Asscher zou blijven”, zegt hij.

De discussie rondom de positie van Asscher stond een goede verkiezingsuitslag in de weg, zo was te horen vanuit de partij zelf, stelt De Winther. “Het ging niet zo goed met de PvdA. Ik maak me er ook wel sterk voor dat als de PvdA op dertig zetels stond, dat we dit misschien niet hadden zien plaatsvinden.” Hij noemt dit “een groot drama voor de PvdA”, zo vlak voor de verkiezingen.

‘Morele achterstand’

Sociaaldemocraten hebben een traditie om “anderen moreel de maat te nemen”, stelt politiek commentator Syp Wynia. “En je kunt geen verkiezingscampagne ingaan als je een morele achterstand hebt. Daarmee was dit een onmogelijke missie geworden”, aldus Wynia. De reacties van de afgelopen dagen in eigen kring zijn volgens de politiek commentator doorslaggevend geweest voor zijn besluit. Zo hoeft de fractievoorzitter zich ook niet te verantwoorden tijdens het partijcongres dat eraan zat te komen.

‘Eerste stap om vertrouwen in rechtstaat te herstellen’

“Het gaat hier echt om het nemen van politieke verantwoordelijkheid die we ook moeten respecteren en erkennen met zijn allen”, reageert Keklik Yücel, oud-Kamerlid voor de PvdA in Goedemorgen Nederland op het vertrek van de partijleider. “De peilingen kunnen mij eerlijk gezegd gestolen worden. Dit is een eerste stap om het vertrouwen in de rechtstaat weer te herstellen, maar ook een boodschap naar al die burgers die in de knel zijn gekomen: we laten zien dat we het ons aantrekken.”

Vandaag wordt er gedebatteerd over de toeslagenaffaire. Of er meer politici opstappen wordt vrijdag duidelijk.

LEES OOK: Extra ministerraad over vernietigend rapport toeslagenaffaire: ‘Veel meer om nu te verbeteren’

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier