main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 januari 2021 — 10:20

Lodewijk Asscher stapt op als lijsttrekker, ‘groot drama voor de PvdA’

Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA. Dat deelt de fractievoorzitter zojuist in een videoboodschap op Facebook. Hij neemt dit besluit naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire.

Asscher blijft aan tot de Tweede Kamerverkiezingen in maart, maar stelt zich niet opnieuw verkiesbaar. In de video die hij plaatste refereert hij aan de toeslagenaffaire. Daarin zou “een mensbeeld” naar voren zijn gekomen “dat de overheid vijandig heeft gemaakt tegen de inwoners”. Hij hoopt dat de PvdA na de verkiezingen kan bijdragen aan een “beter Nederland na corona”, maar de discussie over zijn rol op dit moment maakt het niet mogelijk om daarvoor te zorgen.

Lodewijk Asscher was als minister van Sociale Zaken tussen 2012 en 2017 medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het beleid, waaronder een ‘ongekend onrecht’ plaatsvond richting mensen die onterecht werden beschuldigd van toeslagenfraude. Zo oordeelt het vernietigende rapport. In de Facebookvideo zegt Asscher te hebben gewerkt aan een beter toeslagensysteem, wat er niet is gekomen. Ook zegt hij excessen van de fraudebestrijding te hebben tegengegaan, maar dat hij die niet altijd kon voorkomen.

Dat wordt Asscher door de kiezer zwaar aangerekend, zo kwam eerder deze week naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De PvdA zakte daarin van dertien naar elf zetels. De partij is nu met negen mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

‘Groot drama voor de PvdA’

Het digitale verkiezingscongres van de PvdA aanstaande zaterdag gaat niet door, heeft de partij zojuist laten weten op Twitter. Ook hier zou de discussie over de toeslagenaffaire naar verwachting gaan spelen. Een aantal leden vond dat de kwestie politieke gevolgen moest hebben voor Asscher. Zij dienden ook een motie van die strekking in.

“Het onvermijdelijke is misschien wel gebeurd”, reageert politiek commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De druk in de PvdA liep heel erg op. Het zou een moeilijk verhaal worden als het kabinet zou aftreden en Asscher zou blijven”, zegt hij.

De discussie rondom de positie van Asscher stond een goede verkiezingsuitslag in de weg, zo was te horen vanuit de partij zelf, stelt De Winther. “Het ging niet zo goed met de PvdA. Ik maak me er ook wel sterk voor dat als de PvdA op dertig zetels stond, dat we dit misschien niet hadden zien plaatsvinden.” Hij noemt dit “een groot drama voor de PvdA”, zo vlak voor de verkiezingen.

‘Morele achterstand’

Sociaaldemocraten hebben een traditie om “anderen moreel de maat te nemen”, stelt politiek commentator Syp Wynia. “En je kunt geen verkiezingscampagne ingaan als je een morele achterstand hebt. Daarmee was dit een onmogelijke missie geworden”, aldus Wynia. De reacties van de afgelopen dagen in eigen kring zijn volgens de politiek commentator doorslaggevend geweest voor zijn besluit. Zo hoeft de fractievoorzitter zich ook niet te verantwoorden tijdens het partijcongres dat eraan zat te komen.

‘Eerste stap om vertrouwen in rechtstaat te herstellen’

“Het gaat hier echt om het nemen van politieke verantwoordelijkheid die we ook moeten respecteren en erkennen met zijn allen”, reageert Keklik Yücel, oud-Kamerlid voor de PvdA in Goedemorgen Nederland op het vertrek van de partijleider. “De peilingen kunnen mij eerlijk gezegd gestolen worden. Dit is een eerste stap om het vertrouwen in de rechtstaat weer te herstellen, maar ook een boodschap naar al die burgers die in de knel zijn gekomen: we laten zien dat we het ons aantrekken.”

Vandaag wordt er gedebatteerd over de toeslagenaffaire. Of er meer politici opstappen wordt vrijdag duidelijk.

LEES OOK: Extra ministerraad over vernietigend rapport toeslagenaffaire: ‘Veel meer om nu te verbeteren’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer