Peiling: Kabinet kan blijven zitten na toeslagenaffaire
De toeslagenaffaire moet consequenties hebben, maar het aftreden van het voltallige kabinet is niet nodig. Die conclusie kan getrokken worden uit een peiling van I&O Research.
8% van de ondervraagden zegt dat alle bewindspersonen hun biezen moeten pakken. Uit de reacties blijkt de timing van zo'n gezamenlijk aftreden een rol te spelen. Het onderzoeksbureau haalt een Partij voor de Dieren-stemmer aan: “Beleid dat dit heeft kunnen veroorzaken aanpakken. Mensen volgen regels en daardoor worden de fouten gemaakt. Aftreden is mogelijk nuttig, maar niet in een coronacrisis.”
Een leeuwendeel van ruim 72 procent vindt dat de affaire niet zonder gevolgen kan blijven. Een op de drie zegt dat betrokken ambtenaren ontslagen moeten worden, 30 procent zegt dat (oud-) bewindslieden moeten aftreden. Daarvan worden PvdA-leider Lodewijk Asscher (26 procent) en minister van Economische Zaken Eric Wiebes (25 procent) het meest genoemd. Tijdens de affaire was Asscher minister van Sociale Zaken, Wiebes was Staatssecretaris van Financiën. 16 procent is van mening dat premier Mark Rutte moet aftreden.
Verkiezingen
I&O Research stelt dat de toeslagenaffaire gevolgen heeft in de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Zo zouden veel mensen die in december nog op de PvdA zeiden te stemmen, nu twijfelen. De sociaaldemocraten verliezen in de peilingen van I&O twee zetels, voornamelijk vanwege de affaire en de rol van Asscher hierin.
Van de mensen die nu op de PvdA zouden stemmen, vindt 11 procent dat Asscher's positie als lijsttrekker onhoudbaar is geworden.
Voor het onderzoek heeft I&O Research 2.336 Nederlands ondervraagd tussen vrijdag 8 en maandag 11 januari 2021. Het grootste deel van de deelnemers (2.217) is afkomstig uit het I&O Research Panel. 119 respondenten vulden een vragenlijst in via het panel van PanelClix.