main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 13 januari 2021 — 09:01

OMT-leden over avondklok: ‘Geeft aan hoe serieus de situatie nu is’

De boodschap dat het kabinet de optie tot een avondklok serieus overweegt, zorgt voor veel onrust. Gisteravond werd er tijdens de persconferentie bevestigd dat het Outbreak Mangament Team (OMT) is gevraagd om een spoedadvies.

Arts-microbioloog en OMT-lid Andreas Voss was gisteravond te gast bij talkshow Op1. Hij wees vooral op het psychologische effect van een avondklok. “Het geeft aan hoe serieus de situatie nu is, vooral bij de mensen die het nu niet zo serieus nemen.”

De draconische maatregel heeft ook een praktische kant, meent Voss. “In de privé-sfeer vinden de besmettingen nu plaats, dat reduceer je met zo’n avondklok.”

Hij krijgt bijval van OMT-collega Anja Schreijer. De voorzitter van het Landelijk Overleg Infectiebestrijding, zegt dat het vooral moet helpen om jongeren binnen te houden tijdens de avonduren. “We hopen dat het hen beperkt bij het organiseren van feestjes.”

Handhaving

De reacties op een potentieel algeheel uitgaansverbod zijn gemengd. Zo gaf voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls aan geen voorstander te zijn. Burgemeesters zouden de maatregelen buitenproportioneel vinden en vragen zich af of het het gewenste effect geeft.

In Goedemorgen Nederland zegt Bruls’ collega Marianne Schuurmans dat de grootste zorgen er zijn op het gebied van handhaving. “Bij ons is vooral de zorg in hoeverre we genoeg capaciteit hebben om zo’n maatregel te handhaven?”

Ook de politie spreekt bij monde van Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politiebond, van ‘een paardenmiddel’ dat moeilijk handhaafbaar is. “We lopen al op ons tandvlees bij de politie.”

Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer en voorzitter van veiligheidsregio Kennemerland, erkent wel dat er stappen moeten worden gezet. “Mensen moeten beseffen dat meer dan de helft van de besmettingen thuis plaatsvinden. Mensen moeten zich realiseren dat de bezoeken en feestjes thuis echt niet meer kunnen.”

LEES OOK: Hubert Bruls: burgemeesters zeker geen voorstander van avondklok

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier