Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

MKB-voorzitter: ‘Voor bedrijven waar deur op slot moet, moet portemonnee verder open’

Redactie

Ondernemers hebben na de persconferentie van gisteravond meer dan ooit behoefte aan perspectief. Nu duizenden ondernemers de deuren nog langer dicht moeten houden kan alleen een ruimhartiger steunpakket de pijn enigszins verzachten. "De huidige steunpakketten zijn goed, maar voor bedrijven waar de deur gesloten blijft, moet de portemonnee verder open", zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof.

"De reis-, evenementen, horeca- en retailsector, allemaal mensen wiens zaak voor de zoveelste keer en soms al heel lang dicht zijn. En daar is het op, het is gewoon op", zegt Vonhof in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Een stip op de horizon lijkt door de Britse mutatie van het coronavirus nog ver weg. Premier Mark Rutte gaf daarom tijdens de persconferentie op dinsdagavond al aan dat het kabinet meer voor ondernemers wil doen.

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther vernam dat Rutte tijdens de besprekingen in het Catshuis over de coronamaatregelen "een geagiteerde indruk maakte".

"Omdat hij de afgelopen dagen van alle kanten was bestookt vanuit de ondernemerswereld om actie te ondernemen. Het helpt dus als je op dit moment aan de bel trekt bij het kabinet, en zeker ook bij Rutte", aldus de Winther. "Ik denk dat die boodschap wel begint door te dringen bij het kabinet, dat het belangrijk is dat er nog even iets extra's wordt gedaan bovenop wat er allemaal is afgesproken."

Verruiming compensaties

Vonhof weet precies waar zulke 'extra's' naartoe moeten. Zo ziet hij graag de bestaande compensatie voor loonkosten en vaste lasten verder verruimd worden. Daarnaast is het ook van belang dat er een goede voorraadvergoeding komt voor retailers die door de sluiting met grote seizoensvoorraden opgescheept zitten. "Er was al eentje, maar die was wat matig", zegt Vonhof. Deze vergoeding kwam namelijk overeen met die voor de horeca, terwijl de inkoopwaarde van de voorraad voor winkels veel hoger liggen. "Voor winkeliers is een veel hoger percentage nodig, en we hopen dat daar iets uitkomt."

Daarnaast is er een steunregeling voor starters nodig: mensen die pas recent een bedrijf zijn begonnen, en dus geen omzetcijfers hebben om mee te vergelijken. "Daar moet wel wat voor gebeuren. Die mensen zitten echt aan het randje", aldus Vonhof. Voor grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers, die tot nog toe voor geen enkele maatregel in aanmerking komen, moeten nu ook gesteund worden. "Dat is gewoon MKB", benadrukt Vonhof.

Laagste aantal faillissementen in 20 jaar

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde gisteren nog dat er in 2020 2703 bedrijven failliet verklaard zijn. Dat is het laagste aantal faillissementen in twintig jaar. Toch moeten we onszelf geen illusies maken. "Om failliet te gaan moet iemand je failliet inroepen", legt Vonhof uit. Hij benadrukt dat er wel veel mensen zijn gestopt met hun onderneming zonder daadwerkelijk failliet te gaan.

"En er zijn heel veel ondernemers die misschien zouden kunnen failleren, maar die dat niet doen omdat de schuldenberg zo groot is dat ze misschien privé failliet zouden gaan. Die hopen, verwachten en denken dat er misschien nog een uitkomst komt en doen dat niet zelf." Daarnaast stelt de Belastingdienst achterstallige betalingen op dit moment uit. "Daardoor stijgt de schuldenberg. Het is op zich fijn dat je nu niet hoeft te betalen, maar op een dag moet je wel betalen."

Finish

Om die reden is het volgens Vonhof van belang dat duidelijk wordt "waar de finish ligt", zo zegt hij. "En als die finish er is, hoe gaan we dat dan doen? Wie gaat er open en hoe gaan we open?"

De aankomende tijd gaan de MKB-voorzitter en andere vakbonden werkgevers om de tafel met het kabinet om al deze opties te verkennen. De nieuwe voorwaarden worden naar verwachting snel bekendgemaakt.

LEES OOK: Verlenging lockdown: ‘Tweede coronarecessie lijkt onvermijdelijk’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau