main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 12 januari 2021 — 13:11

Verlenging lockdown: ‘Tweede coronarecessie lijkt onvermijdelijk’

Met een verlenging van de coronarecessie lijkt een tweede coronarecessie onvermijdelijk. Dat zegt Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, in Goedemorgen Nederland. “Dat betekent dat het herstel waar we allemaal naar snakken opnieuw langer op zich laat wachten.”

Een tweede coronarecessie betekent simpelweg dat er twee kwartalen achtereenvolgens sprake is van economische krimp, aldus Vrieselaar. Hij benadrukt dat de precieze cijfers nog berekend moeten worden.

“Tot en met de zomer zagen we dat het economisch gezien ontzettend goed deden”, zegt Vrieselaar. “We deden het zelfs beter dan de Verenigde Staten.” Toen we het coronavirus van de zomer verdwenen waanden, zat de Nederlandse economie nog geen 3 procent onder het niveau van voor de coronacrisis, aldus de econoom. “In landen als het Verenigd Koninkrijk was dat meer dan 9 procent. Dus in Nederland deden we het internationaal gezien heel erg goed.”

Tweede golf

Maar toen kwam de tweede golf, waardoor economen verwachten dat er in het laatste kwartaal van 2020 wederom economische krimp te zien is. “Door deze verlenging van de lockdown, maar ook omdat er bij heel veel belangrijke handelspartners opnieuw de maatregelen zijn aangescherpt (Duitsland en Verenigd Koninkrijk), verwachten we dat we dit kwartaal opnieuw minder economische activiteit hebben.”

Volgens Vrieselaar betekent dit dat de overheid meer zal moeten bijspringen. “Dat het meer geld kost en dat het misschien met een beetje pech langer duurt voordat we er helemaal bovenop zijn.”

Faillissementen

Brancheorganisaties waarschuwen al langer voor een “tsunami aan faillissementen”. Dit sluit ook Vrieselaar niet uit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vandaag dat er in 2020 2703 bedrijven failliet verklaard zijn. Dat is het laagste aantal faillissementen in twintig jaar. “Dus voorlopig zien we het nog niet”, zegt Vrieselaar. “Maar dat kan betekenen dat het ook nog gaat komen.”

Het wrange van deze crisis is dat de rekening ervan op het bordje komt te liggen van de jongeren, zegt Vrieselaar. “Als je terugkijkt naar vóór de coronacrisis, begin 2020, werd er gesproken over een investeringsfonds. Toen wisten we niet wat we met dat geld moesten.” Het geld wat nu uitgegeven wordt, is straks niet beschikbaar voor verduurzaming en onderwijs. Wel plaatst hij als kanttekening dat wanneer de overheid deze steun niet had geboden, jongeren waarschijnlijk ook een van de grootste slachtoffers waren geweest. “Heel erg veel jongeren hadden dan geen werk gehad. Want je ziet vaak dat de jongste bedienden als eerste worden gewipt.”

Diepe zakken

Aan het begin van de crisis beloofde minister van Financiën Wopke Hoekstra dat de “zakken diep waren”. Dat is nog altijd het geval, stelt Vrieselaar. Dat komt ook omdat de Europese Unie de gebruikelijke norm, dat een land maar 60 procent staatsschuld mag hebben ten opzichte van de economie, heeft losgelaten gezien de uitzonderlijke omstandigheden.

“Zelfs als je dat nog even vergeet zit Nederland daar nog lang niet in de buurt. In het derde kwartaal was de Nederlandse staatsschuld wel opgelopen met tientallen miljarden, en toen zaten we op 55 procent”, zegt de econoom. “Dus we hebben nog wel even te gaan tot we die 60 procent bereiken en daarna hebben we dus nog meer ruimte.”

LEES OOK: Roep om strengere coronaregels: ‘Mensen soms niet risicomijdend’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer