Syriëgangers vandaag in hoger beroep voor de rechter: ‘Komen ze op korte termijn vrij?’
Twee teruggekeerde Syriëgangers, Reda N. en Oussama A., staan vandaag in hoger beroep voor de rechter. Ze worden berecht voor hun lidmaatschap van IS. Eerder werden zij al in Turkije veroordeeld. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hen tot respectievelijk 4,5 en 7,5 jaar cel. Volgens Silvan Schoonhoven, terrorismeverslaggever bij De Telegraaf, bestaat er een grote kans dat een van de twee snel weer op vrije voeten zal komen. "De vraag is nu: moeten ze in Nederland nog langer zitten voor datzelfde delict, of komen ze op korte termijn vrij?"
Het tweetal werd voordat zij in Nederland kwamen al opgepakt in Turkije, waar zij veroordeeld werden voor 2 tot 6 jaar cel. Omdat de informatie-uitwisseling met Turkije lastig blijkt wordt ook de veroordeling in hoger beroep bemoeilijkt. De advocaat van de twee Syriëgangers, Yaşar Özdemir, gaf eerder al aan dat hij vindt dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard. Volgens het rechtsbeginsel ’ne bis in idem’ mag niemand namelijk twee maal voor hetzelfde feit worden vervolgd.
'Gestreden met kalasjnikovs'
"Deze twee mannen zijn naar Syrië afgereisd omdat ze gevoelig waren voor dat radicale gedachtegoed", vertelt Schoonhoven in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De 26-jarige Reda N. uit Leiden en de 25-jarige Oussama A. uit Utrecht zouden tussen april 2014 en november 2016 voor de radicale staat gevochten hebben. De straf van A. is hoger dan die van N., omdat A. eerder door het Openbaar Ministerie werd beschuldigd van een oorlogsmisdrijf. Hij poseerde namelijk lachend bij een gekruisigd persoon. De advocaat van de twee noemde deze 2,5 jaar cel voor één foto "veel te hoog".
"Het is heel waarschijnlijk is dat ze echt gestreden hebben met kalasjnikovs", zegt Schoonhoven. Dat ontkennen A. en N. echter stellig. De twee waren niet samen in het strijdgebied, ze ontmoetten elkaar in Turkije, nadat ze naar eigen zeggen gevlucht waren vanwege onvrede over IS. Tijdens de rechtszaak vertelden ze dat ze in ziekenhuizen mensen verzorgden, maar daar geloofde de rechtbank niets van. Bij beiden zag de rechtbank veel bewijzen dat ze een strijder waren.
Veiligheid
Als een of beide Syriëgangers op vrije voeten komen, zou dat voor het eerst zijn dat Nederlandse IS-strijders echt weer terugkeren in de maatschappij, benadrukt de terrorismeverslaggever. "En dat roept natuurlijk de vraag op over hoe het met de veiligheid gesteld is."
LEES OOK: Syriëgangers melden zich bij ambassade Ankara, willen terug naar Nederland