main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 januari 2021 — 10:27

Roep om strengere coronaregels: ‘Mensen soms niet risicomijdend’

Het kabinet komt vanavond waarschijnlijk met de sombere boodschap dat de lockdown met drie weken wordt verlengd. Columnist van NRC Aylin Bilic begrijpt die beslissing en vindt dat de coronaregels zelfs strenger moeten. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Bilic is nu namelijk een groot probleem dat niet-risicomijdende mensen de grens blijven opzoeken. “Ze vertalen de regels dusdanig dat je één keer per dag mag bezoeken én dus ook één keer per dag bezoek mag ontvangen. Terwijl brave Hendrik zegt: Als ik in het weekend iemand zie, is dat genoeg”, schets Bilic het verschil.

En juist bij die thuisbezoeken vinden besmettingen sneller plaats, denkt ze. “In de thuisomgeving is 1,5 meter afstand houden het lastigst. In de buitenlucht is het nog maar zeer de vraag of het gevaarlijk is als je iemand passeert.”

Avondklok

Ook microbioloog Rosanne Hertzberger pleitte zondag in Op1 voor een strengere lockdown, vooral vanwege de onzekerheid over de Britse variant van het coronavirus. Bilic is het “hartgrondig met haar eens”. “Ik denk dat we dat helaas op dit moment nodig hebben. Sommige mensen vinden dat dictatoriaal, maar het is niet anders als je de toestroom naar ziekenhuizen wil controleren. De niet risicomijdende-mensen blijven de grenzen opzoeken.”

Het kabinet zou strengere maatregelen inmiddels overwegen en een avondklok ligt als serieuze optie op tafel, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Eerder heeft een meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken tegen de invoering van de avondklok te zijn. Daarnaast is er ook veel weerstand van de burgemeesters.

Thuiswerken

Volgens Bilic is ook een probleem dat nu nog te veel mensen naar hun werk gaan. “Je ziet dat grote bedrijven, multinationals en overheidsinstellingen zich heel goed aan de regels houden, ook om een slecht imago te voorkomen. Maar mijn straat richting de snelweg is iedere ochtend rond de spits druk. Er gaan dus toch mensen naar kantoor. Dat heeft niet alleen met je broek ophouden te maken, dat is deels ook bedrijfscultuur”, denkt de columnist.

OMT-lid Karoly Illy is het eens met Bilic. “Ik reed vanochtend om kwart voor zes op de snelweg en die was vol. Dat zegt dat er gewoon te veel mensen naar hun werk gaan. Dat is niet verstandig. Laten we proberen ons aan de regels te houden, werk thuis!”, beklemtoont hij. Illy roept de politiek op om het goede voorbeeld te geven. “Gisteren zag ik een fragment van twee Kamerleden die in het gebouw van de Tweede Kamer waren, terwijl er geen debat was…”

Volgens minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) houden mensen zich in de meeste gevallen wel aan de regel. Dat het op plekken toch nog druk is op de weg, komt volgens de minister omdat er ook nog 4,5 miljoen mensen zijn die naar hun werk moeten, zoals die bij politie en brandweer. De bewindsman zegt in gesprek te zijn met sociale partners, werkgevers en vakbonden om te zorgen dat nog meer mensen thuis kunnen werken.

Draagvlak

Ondanks de zware boodschap van vanavond denkt Bilic dat er bij de meeste Nederlanders draagvlak is voor de verlenging van de lockdown. “Omdat er licht in het duisternis is”, doelt ze op het feit dat er begonnen is met vaccineren. “Ik denk dat we het ondergaan. Als er geanticipeerd wordt op de Engelse variant en als de besmettingen afnemen, kan ik me voorstellen dat we weer wat hoopvol gestemd raken.”

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer