MKB-Nederland wil dat overheid ‘reddend aandeel’ neemt in bedrijven
De overheid zou ondernemers in de horeca en detailhandel kunnen bijstaan door een aandeel in die bedrijven te nemen. Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland in De Telegraaf.
"Zo hebben we dat ook bij de banken gedaan. Waarom zou je dat niet doen bij een kleinere ondernemer die nu wordt getroffen door iets waar hij niks aan kan doen?", zegt Vonhof tegen de krant. De voorzitter van MKB-Nederland en Ingrid Thijssen van VNO-NCW komen met voorstellen waarin bedrijven de schuldenberg die ze tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd, onder meer doordat ze hun belasting mochten uitstellen, kunnen omzetten in eigen vermogen.
'Gouden aandeel'
"Bijvoorbeeld dat de overheid een tijdlang een soort gouden aandeel krijgt in bedrijven, die ze heeft gesteund", zegt Vonhof. "Dat doen we ook bij andere bedrijven als KLM en IHC. Je zou kunnen afspreken dat je een ondernemer de kans geeft dat in tien jaar af te betalen. Het is een idee. Dan zullen veel mensen beginnen over staatssteun en dat het allemaal moeilijk is, maar het is wel eerlijk."
Thijssen oppert het idee dat de schuld wordt omgezet in een achtergestelde lening. "Dan wordt de overheid geen aandeelhouder, maar dan staat de fiscus niet meer vooraan in de rij van schuldeisers. Dat is ook een antwoord op de zorgen over het crimineel geld dat nu terechtkomt in de bedrijven die het moeilijk hebben."
'Faillissementen bijzonder laag'
Columnist Aylin Bilic begrijpt het voorstel, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Tegelijkertijd las ik zojuist dat het aantal faillissementen echt bijzonder laag is. Dus je merkt wel dat bedrijven intact worden gehouden", aldus Bilic. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat er in de afgelopen twintig jaar niet zo weinig bedrijven de deuren hebben moeten sluiten.
"Ik kan me wel voorstellen dat het vooral voor mkb'ers heel lastig is om in leven te blijven, zeker als je mensen in loondienst hebt en als je huur moet betalen. Maar er is gisterochtend aangekondigd dat de regeling wordt verruimd voor de komende tijd en de implicaties daarvan moeten we nog afwachten", aldus Bilic.
LEES OOK: Voorzitter MKB-Nederland verwacht dat economie in 2021 razendsnel opkrabbelt