Lansingerland laat alle inwoners van gemeente testen na opduiken Britse coronavariant
Alle 63.000 inwoners van Lansingerland (Zuid-Holland) worden getest nadat er op een basisschool in de gemeente dertig mensen besmet raakten met de besmettelijkere Britse variant. Het is voor het eerst dat de GGD op zo'n grote schaal gaat testen. "Ik denk dat het een voorbeeld is van hoe je met uitgebreid testen de zaak toch beter onder controle kunt krijgen", zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland.
Met dit grootschalig testen willen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC inzicht krijgen in de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant daarvan. De inwoners van de gemeente, die bestaat uit de fusie van Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs, krijgen vanaf woensdag een brief thuisgestuurd met daarin de oproep tot een test.
"Ik denk dat het een hele goede zaak is om hiermee te beginnen. We willen natuurlijk weten in hoeverre dit virus zich al verspreidt heeft", zegt Osterhaus. "Het is een goed begin, want je weet dat hier op deze school de infectie heeft gespeeld en rondgegaan is. Het is dus heel goed om te kijken met een momentopname wie er nu allemaal besmet is."
Kinderen
Dagelijks kunnen er vierduizend tot vijfduizend mensen getest worden. Ongeveer de helft van deze testen wordt in de XL-teststraat op Rotterdam The Hague Airport uitgevoerd. De overige testen vinden plaats op drie locaties in Lansingerland. Er wordt getest op kinderen vanaf twee jaar. Jonge kinderen worden niet met een wattenstaafje in de neus en keel getest. Zij krijgen een soort 'wattenbolletje' dat ze tien minuten in de mond moeten houden.
Bij de 'normale' variant van het coronavirus was bekend dat het zich minder snel verspreidde onder kinderen dan onder volwassenen. Over de Britse variant van het coronavirus zijn er echter "op zijn minst" aanwijzingen dat ook kleinere kinderen een rol spelen bij de verspreiding van het virus, zegt kinderarts Károly Illy. "Daar kun je alleen achterkomen als je gaat testen. Er komt steeds meer informatie naar voren, maar er is nog veel onduidelijkheid." De strategie om grootschalig te testen is daarom cruciaal, zegt Illy die ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT).
Sneltesten
Of dit uiteindelijk in meer gemeenten zal gebeuren, is nog maar de vraag. Dat is afhankelijk van de besmettingsaantallen, zegt Osterhaus. "De verwachting is toch dat het virus zich vrij snel zal gaat verspreiden", zegt Osterhaus. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat we het direct koppelen aan het bron- en contactonderzoek, omdat het een momentopname is, en dan de mensen die positief zijn uiteraard in zelfquarantaine plaatsen."
Daarnaast is ook niet duidelijk of er voldoende capaciteit is voor deze grootschalige manier van testen. "Als het allemaal het PCR-test moet gebeuren zal het natuurlijk een hele grote klus zijn. Dan wordt het heel moeilijk", zegt de viroloog. Daarom pleit hij voor "de goed gevalideerde antigeentest". Bij deze sneltest krijg je binnen 20 minuten de uitslag te zien.
LEES OOK: Bergschenhoek afsluiten om verspreiding Britse coronamutant tegen te houden?