Grote druk asielzoekers op huisvesting: ‘Kabinet moet regie nemen’
Gemeenten in Noord-Holland sturen een brandbrief naar het kabinet omdat ze ondanks het huidige tekort aan woonruimte fors meer asielzoekers aan een huurwoning moeten helpen. Dat dreigt ten koste te gaan van andere woningzoekenden, meldt De Telegraaf. Volgens econoom Nic Vrieselaar is er maar één oplossing: bouwen.
Door de stijging ontstaan niet alleen langere wachtlijsten voor de reguliere woningzoekende, maar ook voor bijvoorbeeld gescheiden ouders, daklozen of mensen met een medische indicatie. Dat zegt Paul Verbruggen, wethouder Wonen in Alkmaar, tegen de krant. "Het is niet zozeer dat het bij ons aan de wil ontbreekt om deze mensen op te vangen. De verdubbeling ten opzichte van vorig jaar komt bovenop het tekort aan woonruimte dat we al hebben."
Samen met zijn collega's uit zes omringende gemeenten stuurt hij de brandbrief. "De regio Alkmaar verwacht dat onder de huidige omstandigheden de taakstelling onredelijk is en onmogelijk te realiseren zonder dat het extreem ten koste gaat van andere woningzoekenden."
'Er gebeurt te weinig'
Minister Ollongren zegt in de krant dat de extra opgave "hartstikke lastig" is voor gemeenten. "Het is krap op de woningmarkt. Ik begrijp gemeenten die zeggen dat het moeilijk is om erbij te hebben. Dat is ook precies waarom we met ze aan tafel zitten, op zoek naar oplossingen."
Maar er gebeurt nog niet genoeg, zegt econoom van Rabobank Nic Vrieselaar. "We moeten niet de illusie hebben dat asielzoekers de enige reden zijn waarom we een woningtekort hebben. Er zijn ongeveer 27.000 asielzoekers die een huis nodig hebben, maar we komen meer dan 331.000 huizen tekort. Dus ook voor dit probleem geldt: laten we huizen bouwen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Er wordt gebouwd, maar over het afgelopen jaar heb je het over misschien 65.000 tot 70.000 huizen, terwijl je er 100.000 tot 120.000 per jaar nodig hebt om dat gat een beetje dicht te lopen. Dus we bouwen echt te weinig", benadrukt hij.
'Kabinet moet regie nemen'
Dat heeft onder meer te maken met de stikstofproblematiek. "Maar ook daarvoor hadden we al een gebrek aan locaties en personeel. En ook heel veel gemeenten zijn niet zo happig om sociale huur in hun wijken te bouwen." Mensen in de sociale huur kosten gemeenten meer geld en zorgen over het algemeen voor meer problemen, legt Vrieselaar uit. "Dus gemeenten schuiven het op elkaar af."
Daarom roept hij het kabinet op om de regie in handen te nemen. "Dat is ook al een aantal jaar het pleidooi van woningmarkteconomen. Het Rijk kan bijvoorbeeld plekken aanwijzen om te bouwen", zegt Vrieselaar. " Je ziet wel dat de overheid bezig is met woningdeals samen met gemeenten en grootstedelijk regio's, maar nog steeds wordt er te weinig gebouwd. Dus dan is mijn conclusie dat het kabinet nog te weinig doet."
LEES OOK: NVM-voorman Hoes: ‘Kabinet doet te weinig aan acute woningnood’