Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vrees voor Britse coronavariant in Nederland: ‘Mensen die uit het VK komen moeten in quarantaine, punt’

Redactie

De Britse variant van het coronavirus houdt huis in Londen. Politieagenten moeten ambulances besturen omdat er niet genoeg personeel is en patiënten moeten soms wel negen uur in een ambulance moeten wachten totdat er een bed voor ze vrij is. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, waarschuwt dat de zorg overbelast dreigt te raken.

In Goedemorgen Nederland noemt Marjolein van Egmond, immunoloog bij het UMC Amsterdam, de situatie zorgwekkend. De Britse variant is ook in Nederland gesignaleerd. "Dit is zeker iets waar we op beducht moeten zijn."

Volgens de immunoloog kunnen situaties zoals in Londen voorkomen worden. "Maar dan moeten we ons wel aan de regels houden." Probleem is dat het virus exponentieel is, zegt Van Egmond. "Als het eenmaal rondraast en het gaat over het kritische punt heen, dan gaat het heel erg hard."

Extra test

D66-Kamerlid Jan Paternotte pleit nu voor extra maatregelen voor mensen uit het Verenigd Koninkrijk. Momenteel moeten mensen die naar Nederland toekomen drie dagen van tevoren een test doen. Paternotte wil nu dat mensen uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika, waar mutaties van het virus zijn, een extra test doen op Schiphol. "Blijken ze het dan toch mee te hebben genomen, dan kunnen ze in isolatie."

Van Egmond zet haar vraagtekens bij het plan. "Het heeft alleen zin om te testen als er een consequentie aan hangt. Het is nu al zo dat er tegen de mensen wordt gezegd dat het een dringend advies is dat ze in quarantaine gaan. Ga je een nog dringender advies geven?"

Zij ziet een andere oplossing voor zich: "Ik denk dat het beter is dat we zeggen: mensen die uit Engeland komen, gaan gewoon in quarantaine, punt."

Tweede prik

Ondertussen is er in Engeland besloten om meer mensen een eerste prik te geven in plaats van een tweede prik achter elkaar. Daar zitten voor- en nadelen aan, zegt Van Egmond. "Je hebt sneller een grotere groep die gedeeltelijk beschermd is. Nadeel is dat je geen idee hebt hoe goed die bescherming gaat worden en of je er op de langere termijn geen last van gaat krijgen."

Momenteel is het volgens de immunoloog alleen zeker dat het Pfizer-vaccin met drie weken tussen die prikken en het Moderna-vaccin met vier weken tussen die prikken bescherming geeft. "We weten niet hoe goed hoe wat het is om een prik te geven en dan maar hopen dat het goed gaat. Ik kan me voorstellen dat je dan zegt: de nood is zo hoog in Engeland, we moeten toch wat. Maar dat is echt een noodmaatregel en zo lang het niet nodig is, houd je aan het plan waarvan we weten dat het werkt."

LEES OOK: Roep om hardere lockdown door opkomst Britse coronavariant: ‘Het is een ontzettende rotboodschap’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau