Nieuwe partijen krijgen moeilijker toegang tot kieslijst door coronacrisis
Nieuwe politieke partijen krijgen lastig voet aan de grond door de coronacrisis. Om in maart mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen hebben goedgekeurde ondersteuningsverklaringen nodig, maar van veel gemeenten, die daar een stempel op moeten geven, krijgen ze nul op rekest, zo meldt NRC.
In totaal moeten de partijen 580 ondersteuningsverklaringen uit twintig kiesringen nodig, maar veel gemeenten zijn grotendeels dicht. Ook krijgen ze van ambtenaren te horen dat ze pas over een paar weken de tijd hebben, maar begin februari is de deadline voor het inleveren van de ondersteuningsverklaringen.
Krol
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) had gemeenten er afgelopen december voor gewaarschuwd: wees voorbereid, want het gaat in totaal om tienduizenden verklaringen. Toch zijn veel gemeenten zijn dat niet, zo waarschuwde Kamerlid Henk Krol tijdens het coronadebat dinsdag.
Krol wil zelf met een nieuwe partij meedoen aan de Kamerverkiezingen en heeft dus die 580 verklaringen nodig. Maar hij vangt in veel gemeenten bot, zo zegt hij, zoals in Rijswijk, Woerden of Apeldoorn. Den Bosch vroeg volgens Krol zelfs geld (leges) voor dat gemeentelijk stempeltje. "Blokkades die het democratisch proces ondermijnen", aldus Krol.
'Je moet dat als overheid mogelijk maken'
"Wat mij betreft moeten gemeentes in Nederland keihard gaan werken om te zorgen dat nieuwe partijen ingeschreven kunnen worden", reageert rechtsgeleerde Afshin Ellian in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Deze nieuwe partijen moeten kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Democratie betekent dat iedereen kan deelnemen, ook deze mensen als ze aan voorwaarden vol doen. Maar je moet dat als overheid mogelijk maken."
LEES OOK: Opvallend: oud-woordvoerder Mark Rutte op Lijst Henk Krol