Voormalige Amerikaanse presidenten halen hard uit naar Donald Trump na de bestorming van het Capitool. “Dit is hoe verkiezingsresultaten worden betwist in een bananenrepubliek” zegt de Texaanse Republikein George W. Bush in een verklaring. Bush noemt de bestorming “misselijkmakend en hartverscheurend”.

Volgens Barack Obama is de huidige president medeverantwoordelijk voor de geweldsuitbarsting. Hij noemt de bestorming van het Capitool “een schande” voor de Verenigde Staten. “Maar we zouden ons voor de gek houden als dit als een verrassing komt.”

Democraat Bill Clinton noemt de bestorming “een ongekende aanval”. Volgens Clinton is dit het gevolg van vier jaar giftige politiek. “De lucifer is aangestoken door Donald Trump.”

LEES OOK: 4 doden gevallen bij bestorming Capitool, ruim 50 aanhoudingen

‘Als iemand het zou kunnen, is het Joe Biden’

Amerikakenner Willem Post benadrukt in Goedemorgen Nederland dat het nu aan Joe Biden is om het helingsproces op gang te brengen. “Als iemand het zou kunnen, dat zeggen ook Republikeinse tegenstanders, dan is het toch Joe Biden. Die hebben al tientallen jaren met Biden samengewerkt. En Biden heeft weleens gezegd: eigenlijk had ik ook wel een Republikein kunnen zijn.”

Volgens Post zou het een historische fout zijn als die tientallen miljoenen Amerikanen die achter Trump staat vergeten worden. “Biden moet echt uit dat establishment in Washington treden en zich echt tonen. Hij moet zich vertonen en komen met programmapunten om de ongelijkheid in Amerika aan te pakken. Als dat niet gebeurt, heb je het gedonder over een paar jaar weer. En dan komt Trump gewoon weer terug.”

‘Wij zien Amerika niet meer als leidend’

Diplomatiedeskundige Robert van de Roer heeft er vertrouwen in dat Joe Biden wel weet wat hij moet doen. “Hij moet het land gaan verenigingen. De keerzijde is dat wij als buitenland Amerika niet meer als leidend zien, niet zoals het vier jaar geleden was. De focus zal zo op het binnenland moeten liggen. Heeft Biden nog wel tijd voor het buitenland?”

LEES OOK: Amerikaanse ministers zouden afzetting Trump bespreken na aanval op Capitool: ‘VS slaan modderfiguur’