Hypotheekrente naar nieuw historisch laagterecord gedaald
De hypotheekrentes zijn het afgelopen jaar naar een historische laagterecord gedaald. Wie op 1 januari 2021 een hypotheek afsloot voor '20 jaar vast' met Nationale Hypotheek Garantie deed dat tegen een rente van 1,23 procent. Precies een jaar eerder was dat nog 1,48 procent, wat ook al historisch laag was.
Bij ‘30 jaar vast’ ging de rente in een jaar tijd van 1,89 procent naar 1,57 procent. Ook dit betekende een daling van 17 procent.
Het leek alsof er het afgelopen jaar een einde zou komen aan de daling van hypotheekrentes, toen een aantal geldverstrekkers de voorwaarden voor een lening door de coronacrisis aanscherpte. Maar dat blijkt dus niet het geval, zo blijkt uit gegevens van vergelijkingssite Rente.nl.
Twee kanten
Voor individuele huizenkopers pakt een lage hypotheekrente gunstig uit, maar voor de huizenmarkt als geheel zitten er twee kanten aan. Wie een lening afsluit met een lage rente leent 'goedkoper'. Maar als geld lenen relatief goedkoop is, zullen meer mensen dat ook willen doen. Daarmee stijgt de vraag op een toch al behoorlijk overprikkelde woningmarkt, en dat stuwt de prijzen nog verder omhoog.
Toch is de bodem nog niet in zicht. De rente kan nog verder dalen, analyseert Amanda Bulthuis van Rente.nl. Dat hangt echter sterk af van de ontwikkelingen rond het coronavirus. "Bijvoorbeeld hoe snel het virus onder controle te krijgen is met de vaccinaties en de uiteindelijke economische impact van de coronamaatregelen", zegt Bulthuis tegen RTL Nieuws. "Toch verwachten wij voor 2021 geen enorme rentestijgingen. Mede door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en de verwachte stimuleringsmaatregelen."
Een enorme rentedaling is niet waarschijnlijk. De marges van geldverstrekkers op hypotheekvlak staan met rentepercentages van tussen de 1 procent en 2 procent al behoorlijk onder druk.
Overstappen
Veel huiseigenaren probeerden te profiteren van de lage rente door over te stappen. In december 2020 kwam het aantal hypotheekaanvragen in totaal uit op 40.458, waar de afgelopen jaar er gemiddeld 30.015 hypotheekaanvragen werden gedaan. Dat betekent een stijging van 35 procent, zo analyseert Hypotheken Data Netwerk.
LEES OOK: Huizenprijzen blijven stijgen: koopwoningen bijna 9 procent duurder