Distributie vaccins flinke logistieke operatie: ‘Maar 5 dagen houdbaar’
De route van de vaccins begint in Brabant. Hoewel in Veghel het eerste vaccin is uitgedeeld, liggen ze 26,7 kilometer verderop in Oss opgeslagen. Van daaruit worden ze verspreid over tien regio's in het land, waar ziekenhuisapotheken moeten zorgen voor verdere verspreiding binnen de regio.
Een flinke operatie, zo zegt afdelingshoofd klinische farmacologie Noortje Swart van het Amsterdam UMC in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Vooral omdat het vaccin maar heel kort houdbaar is na ontdooiing." Ziekenhuisapotheken krijgen de vaccins ontdooid aangeleverd. "Als het dan maar 5 dagen houdbaar is, is het een hele klus om iedereen met een werkzaam vaccin te vaccineren."
De apotheken van het Amsterdam UMC en VUmc zijn verantwoordelijk voor de verspreiding in Noord-Holland en Flevoland. Swart: "Wij hopen dat de beschikbare doseringen die we hebben gekregen voor zorgmedewerkers in de acute zorg, volgende week voor het grootste deel zijn toegediend."
Ook Anja Schreijer, arts infectieziektenbestrijding bij de GGD, noemt het een uitdaging, maar is optimistisch. "Het gaat lukken. Er zijn genoeg vriezers geregeld om het vaccin te bewaren." Volgens Schreijer worden de vaccins momenteel ook opnieuw verpakt, zodat ze naar verplegingshuizen toegestuurd kunnen worden.
Slagen om de arm
In eerste instantie wachtte Nederland op het vaccin van fabrikant AstraZeneca, waar het 11,7 miljoen doses van had besteld. Dat vaccin is makkelijker te bewaren en te distribueren. Dat het Pfizer-vaccin toch sneller voorhanden bleek, kwam het kabinet op kritiek te staan.
Volgens politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther kwam dit ook naar voren in het debat gisteren, dat grotendeels over de vaccinatiestrategie ging. "De Kamer vroeg aan het kabinet om rekening te houden met scenario's waarin het toch anders loopt dan men had verwacht."
Dat het kabinet wat voorzichtiger is, is ook terug te zien in de brief die de Kamer ontving, zegt De Winther. "Wat je nu merkt in de formulering van het kabinet is dat er heel veel slagen om de arm zijn. Het is afhankelijk van goedkeuring (door het Europees geneesmiddelen agentschap EMA, red.) maar ook van de levering: als die niet op tijd komt, staat zo'n routekaart ineens op losse schroeven."
LEES OOK: Directeur Pfizer: ‘Het is natuurlijk een fantastisch mooie dag vandaag’