Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rutte geeft fouten toe tijdens coronadebat met kritische Kamer

Peter Visser

Premier Mark Rutte heeft de fouten van het kabinet in het vaccinatiedossier toegegeven. Nederland begint laat met prikken en was niet flexibel genoeg om met veranderingen om te gaan, zei Rutte tijdens het coronadebat met een kritische Tweede Kamer.

"We zullen altijd bereid zijn te leren van fouten", aldus de premier. Eerder gaf minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) toe dat de coronavaccinaties eerder hadden kunnen starten.

'Te veel gericht op één vaccin'

Nederland bereidde zich te veel voor op de komst van een vaccin dat goed werkt voor ouderen, het AstraZeneca-vaccin, wat specifiek in verpleeghuizen zou worden toegediend. Maar een vaccin van Pfizer/BioNTech waarmee het kabinet zorgmedewerkers op grotere schaal wil inenten, kwam eerder beschikbaar.

"Als je nu kijkt was het beter geweest als ook ikzelf eerder aan de GGD had gevraagd de systemen klaar te maken voor de eventualiteit dat ze eerder aan de slag hadden gemoeten met grootschalige vaccinatie", aldus Rutte.

'Symbolische eerste prik'

Het kabinet heeft de eerste vaccinaties ook te veel beschouwd als symbolisch gebaar, geeft de premier daarnaast toe. "De symbolische eerste prik", noemde hij het bijvoorbeeld tijdens zijn jongste persconferentie. "Ik denk dat dat niet goed is geformuleerd. Zo'n prik is natuurlijk wel betekenisvol. Iedere prik telt." Sommige landen zijn inmiddels al zo ver met het vaccineren van hun bevolking "dat je niet meer kan zeggen: het was alleen symbolisch", aldus de premier.

De Kamer vindt dat het kabinet veel te weinig heeft gedaan om zich voor te bereiden op een veranderende situatie. Nederland begint woensdag als laatste land van Europa met het zetten van de eerste prikken.

LEES OOK: Minister Hugo de Jonge gaat vandaag in coronadebat door het stof


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau