Docent Ton van Haperen: ‘Minister zegt dat het erg goed gaat, maar dat is niet waar’
De scholen moeten het liefst zo snel mogelijk weer open, maar dat moet verantwoord gebeuren. Om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen moet minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) een maximaal aantal leerlingen per klas benoemen. Dat stelt leraar Ton van Haperen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. De schoolleiders moeten dat vervolgens uitvoeren.
"Het begint altijd bovenaan", zegt Van Haperen. "Gewoon: achttien leerlingen, meer komen er niet in, negentien is splitsen." Maar, zegt de middelbareschoolleraar: de minister zwijgt in alle talen. "Die zegt helemaal niets. Hij zegt alleen maar dat het eigenlijk erg goed gaat, maar dat is dus gewoon niet waar."
Het kabinet heeft besloten dat de scholen in ieder geval dicht blijven tot 18 januari. Wat er daarna gebeurt is nog maar de vraag. "We moeten zo snel mogelijk, zo goed mogelijk open kunnen", vindt Van Haperen. Maar daar is wel een duidelijk beleid voor nodig, gericht op de veiligheid van leraren.
'Het zomerzwijgen was oorverdovend'
Schoolleiders hebben volgens Van Haperen zelf ook tijd genoeg gehad om het naleven van de coronamaatregelen binnen de school goed voor te bereiden. "Het is ook een verantwoordelijkheid van schoolbesturen. Die worden daar goed voor betaald, om daar beleid op te maken", benadrukt hij. "Het 'zomerzwijgen' was oorverdovend, niemand zei iets en niemand deed wat, met als gevolg dat de cijfers oplopen en oplopen. En op een gegeven moment is het mis."
LEES OOK: Kinderarts en OMT-lid pleit tegen sluiting basisscholen en kinderopvang