Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Domper voor fiscus: bedrijf hoeft 19,5 miljoen euro belasting niet terug te betalen

Redactie

Een flinke domper voor de Belastingdienst: een bedrijf in Duiven hoeft van het gerechtshof in Den Bosch een belastingaanslag van 19,5 miljoen euro niet te betalen. Dit bedrag werd overgemaakt naar het bedrijf na fraude door een belastingambtenaar. De directeur van dit bedrijf, een besloten vennootschap, heeft altijd ontkend dat hij betrokken was bij de fraude of er überhaupt iets van wist. Het hof kon daar ook geen bewijs van vinden.

De belastingambtenaar pleegde in 2014 fraude door miljoenen euro's op de rekening van een besloten vennootschap te laten storten. Nog dezelfde dag is dat bedrag doorgesluisd naar Turkse bankrekeningen, die op naam staan van de zwager van de directeur van de bv, weer een vriend van de belastingambtenaar.

Valse teruggave

Deze ambtenaar werkte al ruim 30 jaar bij de Belastingdienst en beschikte over ruime kennis van het systeem. Hij zette een valse teruggave van 19,5 miljoen euro in het systeem, waardoor het bedrag enkele dagen later automatisch werd overgemaakt naar de betreffende bv en vervolgens werd doorgesluisd.

De Belastingdienst geloofde niet dat de directeur van de bv hier niet van wist, dus spande de fiscus een rechtszaak aan.

Geen bewijs voor betrokkenheid bij fraude

Het hof heeft uit het dossier niet kunnen afleiden dat de directeur en zijn bv betrokken waren bij de fraude of ervan wisten. Het hof oordeelt dat de Belastingdienst "zich schuldig heeft gemaakt aan een ernstige schending van wat van een behoorlijk handelende overheid mag worden verwacht door de aanslag op te leggen". De aanslag gaat daarom van tafel.

Veroordeeld

Het hof vindt dat de Belastingdienst het geld via de civielrechtelijke procedure moet zien terug te krijgen van degenen die betrokken zijn geweest bij de fraude. "Dat is niet de bv, maar degene(n) die zich het geld hebben toegeëigend", aldus het hof. Twee mannen uit Duiven zijn daarvoor tot vier jaar en bijna vier jaar cel veroordeeld. Ze maakten de bedragen in delen over naar rekeningen van verschillende bedrijven en sluisden die via 41 boekingen door naar twee rekeningen in Turkije.

LEES OOK: Nationale ombudsman: houding ‘burger als fraudeur’ van overheid moet overboord


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau