Zorgen om ongeregeldheden tijdens jaarwisseling, oproep om kinderen thuis te houden
Door het vuurwerkverbod en de strenge coronamaatregelen is de jaarwisseling dit jaar voor politie en handhavers nog spannender dan anders. VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius is er niet gerust op en roept ouders op om hun kinderen thuis te houden.
"Het is sowieso ieder jaar een terugkerend fenomeen dat er veel ellende wordt veroorzaakt door mensen die misbruik maken van de jaarwisseling", zegt Yeşilgöz-Zegerius in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het Kamerlid vreest dat politie en handhaving een druk uiteinde tegemoet gaan. "Ze zijn het wel gewend helaas. In die zin denk ik niet dat zij verrast zijn, maar het zal geen makkelijke avond worden."
Voortekenen waren er de afgelopen week in het Brabantse Veen en op Urk. Auto's werden in brand gestoken, vuurwerk werd afgestoken en mensen kwamen in groepen samen. Op Urk werden er zelfs "molotovcocktails en extreem gevaarlijk vuurwerk" naar de politie gegooid, zei burgemeester Cees van den Bos.
'Houd kinderen thuis'
Commissaris van de politie Max Daniel riep in de Volkskrant ouders op om hun kinderen thuis te houden tijdens de jaarwisseling. Volgens Yeşilgöz-Zegerius is dat de beste oplossing om onrust te voorkomen. "Het is nu eenmaal zo dat er buiten niks te beleven valt. Er zijn geen feesten en je mag geen vuurwerk afsteken, om de zorg te ontlasten om uit deze coronaellende te komen."
"Dus als je kind om elf uur niet thuis is, mag je je wel afvragen wat die aan het doen is." Yeşilgöz-Zegerius vindt het "primair de verantwoordelijkheid van ouders" om hun kinderen in de gaten te houden. "Laat het niet over aan de straat en de agenten, die hebben echt andere dingen te doen."
Politie stelt prioriteiten
De politie heeft de inzet van agenten voor de komende jaarwisseling fors verhoogd, zegt Ruud Verkuijlen, coördinator jaarwisseling van de Nationale Politie. "Het wordt voor ons een intensieve jaarwisseling. Hij is ook onvoorspelbaar. We weten niet hoe ernstig het verloopt."
Concrete aantallen noemt de politie niet en in de ene regio zullen meer agenten op de been zijn dan in het andere gebied. Aanleiding voor de extra inzet is zowel het vuurwerkverbod als het "maatschappelijke ongenoegen" in de samenleving. "Er is in sommige steden zelfs een verdubbeling van de inzet", zegt Verkuijlen.
Maar ondanks de extra inzet ontkomt de politie er niet aan om prioriteiten te stellen, zegt hij. "Onze eerste prioriteit is de veiligheid van hulpverleners, handhavers en politiemensen. Dan de openbare ordeverstoringen, met het illegale vuurwerk en dan het handhaven van de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod." Volgens Yeşilgöz-Zegerius is dat een logische volgorde.
Onderscheid maken
Politiewetenschapper Jaap Timmer zegt woensdag in Trouw dat experts het eens zijn dat hardhandig handhaven van coronaregels leidt tot onnodige escalatie. Yeşilgöz-Zegerius denkt dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen "jongeren die met vuurwerk lopen te klooien" en tussen "mensen en groepen die met zware explosieven en illegaal vuurwerk op onze hulpverleners gooien". "Dat hebben we de afgelopen dagen gezien", doelt ze de ongeregeldheden op Urk. "Ik denk ook niet dat je van de politie kan verwachten dat ze achter iedere voordeur gaan kijken. Dat onderscheid is denk ik wat Timmer bedoelde."
Yeşilgöz-Zegerius hoopt dat we met z'n allen nog even kunnen doorbijten. "Als je kijkt naar de ellende waarin we zitten is dat misschien wel het minste wat we kunnen doen", besluit het Kamerlid.