Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Domper voor kabinet: huisartsen en GGD’s kunnen thuiswonende ouderen niet eerder prikken

Peter Visser

Het kabinet overweegt om naast personeel van verpleeghuizen ook thuiswonende ouderen te vaccineren tijdens de eerste vaccinatieronde. Dat melden ingewijden aan de NOS. Maar wie de prikken moet gaan zetten, is nog totaal onduidelijk, meldt het Algemeen Dagblad.

Het kabinet wil dus mogelijk toch iets veranderen aan de vaccinatiestrategie die vanaf 8 januari wordt gehanteerd. Aanleiding is het advies dat de Gezondheidsraad op de dag voor kerst uitbracht, waarin staat dat het Pfizer/Biontech-vaccin vooral goed werkt bij ouderen. Daarom zouden zij volgens de Gezondheidsraad als eerste mee moeten worden ingeënt.

Daarnaast zou het voor thuiswonende ouderen makkelijker zijn dan voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen om naar een grootschalige priklocatie te komen. Er is nog geen definitief besluit genomen over wijzigingen in de vaccinatiestrategie, benadrukken de ingewijden.

Wie moet de prik zetten?

Maar hoe het vaccineren van deze groep moet gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. Want wie gaat de prikken zetten? Het huisartsengenootschap zegt tegen het AD dat zij dat niet kunnen doen. Het vaccin van Pfizer moet bij -75 graden worden bewaard, maar huisartsen hebben die mogelijkheid vaak niet. "Pfizer gaat hem niet worden", aldus Jako Burgers, voorzitter van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG).

Ook de GGD lijkt het niet te kunnen doen. Het ict-systeem is nu namelijk alleen berekend op het zorgpersoneel en niet op andere doelgroepen, zegt een woordvoerder tegen de krant. Het RIVM onderzoekt nu hoe thuiswonende ouderen toch eerder te vaccineren.

Ziekenhuispersoneel wil eerder vaccinatie

Ondertussen heeft het ziekenhuispersoneel aan de bel getrokken. Zij willen eerder gevaccineerd worden. Nu zijn zij pas bij de derde ronde aan de beurt, tegen de zomer.

Dat andere Europese landen al vaccineren terwijl Nederland nog bedenkt hoe het moet gebeuren, is voor VVD-Kamerlid Yeşilgöz-Zegerius niet uit te leggen. "Daar heb ik geen goed verhaal over. In de afgelopen weken en maanden zijn er ook veel voorstellen geweest in de Kamer om dingen te versnellen. Minister De Jonge heeft gezegd: Als we het goed en zorgvuldig willen doen, heb ik tot 8 januari nodig. Dat is waar we nu mee te maken hebben", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maar ze is zelf "oprecht heel dankbaar dat de vaccins er nu zijn. Ik had het zelf niet verwacht, al in januari."

LEES OOK: Europa is begonnen met vaccineren. ‘Nederland treedt op als hekkensluiter’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau