main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 29 december 2020 — 16:53

Reiskoepel ANVR blij met nieuwe maatregel maar pleit voor sneltesten

Kom je uit een risicogebied, moet je sinds vandaag een negatieve coronatest kunnen overleggen die maximaal 72 uur oud is. Voorzitter van reiskoepel ANVR Frank Oostdam is blij met de nieuwe maatregel. “Wij vinden het een goede stap. Je moet met elkaar werken aan het herstellen van het vertrouwen in reizen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Wel pleit hij voor meer sneltesten.

De nieuwe maatregel geldt voor iedereen die naar Nederland wil reizen, per trein, bus of schip en lijkt vrij goed doorgekomen bij passagiers van vervoersbedrijven. Ze werden de afgelopen dagen dan ook volop geïnformeerd over de eis. In een aantal gevallen konden passagiers niet mee, omdat ze geen test hadden of niet meer tijdig een test konden doen.

Oostdam hoopt dat het vertrouwen in reizen kan worden hersteld. “Als testen daarbij hoort, is dat iets waar wij rekening mee moeten houden. Wij vragen er al maanden om”, zegt hij. Niet-noodzakelijk reizen wordt sowieso afgeraden door het kabinet. “De reissector is nog dicht, formeel zelfs nog tot half maart”, zegt Oostdam, die stelt dat zijn branche het zwaar heeft. “De horeca is formeel tot half januari gesloten, voor de reiswereld geldt nog eens acht weken meer.”

Sneltesten

Het is daarom belangrijk dat we snel weer meer kunnen reizen. Oostdam: “Wij hopen dat er meer openingen komen voor sneltesten. De PCR-testen zijn best duur, sneltesten zijn niet alleen sneller maar ook goedkoper.”

De eerste stap is wat hem betreft met de nieuwe maatregel gezet. “Testen vinden wij een hele goede zaak, daarmee kun je Nederland weer op reis krijgen”, aldus Oostdam.

‘Laat commerciëlen bedrijven het regelen’

“We moeten naar sneltesten toe”, vindt ook ondernemer en columnist Annemarie van Gaal. “En laat het een commercieel bedrijf op Schiphol regelen en wacht niet op de GGD.” Volgens haar zijn bedrijven “sneller en flexibeler” dan de GGD.

Dat een negatieve coronatest kunnen overleggen nu verplicht is, werd bovendien hoog tijd, zegt Van Gaal. “Wat lopen wat dat betreft achter. Als je deze zomer naar bijvoorbeeld Griekeland of Italië reisde, kreeg je al een sneltest voor je het land inging. Bij ons was dat niet zo. We hebben veel laten liggen.”

Betrouwbaarheid sneltesten

OMT-lid Jacqueline de Groot waarschuwt voor de betrouwbaarheid van sneltesten. Onlangs bleek uit een onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum dat een sneltest die in Nederland dagelijks duizenden keren wordt gebruikt 40 procent van de coronagevallen mist. “Het is belangrijk om ook de sneltesten op waarde te schatten. Er is toch wellicht een groot percentage vals-negatief. Je moet goed kijken waar je ze inzet”, beklemtoont De Groot.

De reisbranche is volgens haar een goede kandidaat. “Ook met evenementen is het ter sprake gekomen. Daar is een ontwikkeling in”, zegt het OMT-lid. Daarvoor moet eerst het aantal besmettingen naar beneden. “Dat is nu nog te hoog.”

LEES OOK: Drukte blijft op Schiphol, minister komt met verklaring noodzakelijke reis

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…

Lees meer

Meerdere woningen beschoten in Amsterdam-Zuidoost

Meerdere woningen zijn woensdagavond laat beschoten in Amsterdam-Zuidoost. Dat meldt de politie. Er waren mensen, onder wie ook kinderen, aanwezig in de woningen op het…

Lees meer

OM eist tot 12 jaar cel voor doden drillrapper Amsterdam-Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken…

Lees meer

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…

Lees meer

Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst

Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…

Lees meer

Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…

Lees meer

3 maanden cel vanwege mishandeling agent om mondkapjescontrole

Als het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier