Ahmed Marcouch over demonstratie in 2017: ‘Voor Wilders is het nooit goed’
Ahmed Marcouch vindt het jammer dat mensen met een islamitische of Arabische naam zich extra lijken te moeten bewijzen. Toen hij in 2017 werd voorgedragen als burgemeester van Arnhem, ging dat niet zonder slag of stoot. Er was een demonstratie tegen zijn benoeming onder leiding van de PVV-voorman Geert Wilders.
Wilders zei dat hij hoopte dat Marcouch snel zijn biezen zou pakken en uit Arnhem zou verdwijnen. Volgens hem werd het Nederlandse volk "vervangen" en moest Marcouch burgemeester worden van Rabat (Marokko). "Ik loop al een tijdje mee, dus mij raakt zoiets persoonlijk niet zo snel", zegt Marcouch over de demonstratie in de NPO Radio 1-special Van Oud naar Nieuw van Omroep WNL.
'Voor Wilders is het nooit goed'
"Maar het is natuurlijk wel erg gemeen en venijnig wat er allemaal gezegd werd. Je merkt dat mensen die zich met mij identificeren, jongeren die Ahmed, Mohammed of Fatima heten, toch altijd een extra stapje moeten zetten en zich extra moeten inspannen", zegt de burgervader. "Soms lopen ze zelfs na een goede opleiding of een universitaire studie tegen afwijzing aan. De demonstratie was een signaal van: je kunt zo hard werken als je wil, maar voor Wilders is het nooit goed. Dat vind ik pijnlijk."
Het gesprek van Lisette Wellens en Ahmed Marcouch is hier te beluisteren.
"Als je je best doet, moet ongeacht je achtergrond een positie kunnen verwerven en mag je nooit uitgesloten worden, van welk beroep dan ook", zegt hij stellig. Maar hij vindt het ook "de schoonheid van ons land en de democratie en rechtsstaat waarin we leven, dat we kunnen demonstreren voor het kantoor van een burgemeester". "In Rabat demonstreren tegen een koninklijke benoeming van een burgemeester moet je niet in je hoofd halen."
'Ik voel me stevige boom'
Marcouch heeft Wilders nooit gesproken over de demonstratie. "Maar het was voor mij ook weer geen verrassing dat hij daar stond. Ik maak al heel lang mee dat ik vanuit die hoek beschimpt word en wordt uitgemaakt voor een wolf in schaapskleren. Ik zou islamiseren en weet ik veel wat. Ik vind het een vorm van gifspuiten die iets doet met de samenleving, of het nou in Arnhem is of in de rest van Nederland."
Wilders krijgt hem niet klein. "Ik voel mezelf een hele stevige boom. Wilders kan waaien en stormen wat hij wil, ik sta er", zegt Marcouch, die niet het gevoel heeft 'dat hij er niet bij hoort'. Dat gevoel wil hij voor iedereen in Nederland. "Voor mij is het een strijd om ervoor te zorgen dat al het talent in onze samenleving benut wordt en erbij hoort. Daarbij hoort wel het gevoel van er mogen zijn. Je kunt alleen maar optimaal burger zijn als je ook dat gevoel van veiligheid en vrijheid hebt om er te mogen zijn."
"Ik ben burgemeester van Arnhem. Ik ben wie ik ben en ik ben een boom met veel wortels. Die zet ik in voor Arnhem en voor de Nederlandse samenleving, die mij ontzettend veel geboden heeft. Ik ben blij dat ik op deze wijze een bijdrage heb aan de samenleving", aldus de burgemeester van Arnhem.
WNL sluit het jaar 2020 af met drie avondvullende interviews en een podcast. Illusionist Hans Klok, presentatrice en journaliste Fidan Ekiz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en advocaat Peter Plasman blikken terug op het voor hun bijzondere jaar 2020. En ze kijken vooruit naar het nieuwe jaar in de Diepte In: Van Oud Naar Nieuw op NPO Radio 1.
Alle interviews zijn hier terug te luisteren.
LEES MEER 'VAN OUD NAAR NIEUW':