main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 10:31

Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’

Wederom is een Brexit deadline dit weekend niet gehaald. Europarlementariërs wilden uiterlijk voor middernacht een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Er ligt nog steeds geen deal en dus slepen de onderhandelingen zich voort.

Met een deadline van 31 december is het twee voor twaalf. Een van de struikelblokken is de visserij. De EU heeft de Britten nu een voorstel gedaan waardoor Nederlandse vissers 25% minder vis zouden mogen vangen in Britse wateren.

Wisselgeld

Pim Visser van belangenorganisatie VisNed spreekt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 van een enorm slecht voorstel. “EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft een mandaat gekregen om zo dicht mogelijk bij de bestaande verhoudingen te blijven. Hiervoor deed hij een voorstel wat ons al veel te ver ging, van 18%.”

Met het verhogen van 18 naar 25% minder vis, lijkt de visserij als wisselgeld te worden ingezet om toch tot een handelsakkoord te komen. “Het is het scenario waar we altijd voor gevreesd hebben, visserij is voor de EU een relatief klein economisch belang.” Voor de Britten is dat anders. “Daar is het iconisch. De Britse politicus en Brexit-voorloper Nigel Farage noemde de visserij de lakmoesproef van de Brexit.”

‘Onder de bus gegooid’

Volgens Visser is de visserij het enige onderdeel van Brexit waar het Verenigd Koninkrijk winst kan halen. “De Britten vragen naar het schijnt 60% voor een periode van 6 jaar. Dit is verschrikkelijk wat er nu gebeurt.”

Hij meent dat de onderhandelingen er nu doorheen worden gejaagd. Normaal gesproken duren dit soort onderhandelingen volgens Visser 5 tot 6 jaar. “Dat moet nu in 7 a 8 uur afgetikt worden. Het gaat om 150 verschillende soorten vis in 5 verschillende zeeën. De visserij wordt met stoom en kokend water last minute onder de bus gegooid.”

Exclusief

Directeur politieke zaken bij de denktank Hague Centre for International Studies Han ten Broeke begrijpt de frustratie bij Visser. Hij deelt de mening dat de visserij voor de Britten allesbehalve een ondergeschoven kindje is. “Boris Johnson stond vorig jaar nog met een vis op een spreekgestoelte te zwaaien hoe belangrijk vis voor de Britten is.”

Wat het voor de Nederlandse vissers lastig maakt, is dat visserij een exclusieve Europese aangelegenheid is. Nederland heeft er niets over te zeggen. “De deal die uiteindelijk gemaakt wordt, moeten de Nederlandse vissers dus accepteren.”

‘Geen deal nog meer risico’

Dat het tot een verslechtering leidt voor de vissers, dat is zeker. “Alleen het alternatief is helemaal geen deal, wat gaan de Britten dan doen?” Het risico is dat er dan helemaal geen afspraken worden gemaakt. Volgens Ten Broeke is het dan nog de vraag of de Britten überhaupt gaan accepteren dat er in hun wateren wordt gevist.

Het toont volgens hem aan hoe chaotisch en slecht de Brexit is. “Britten willen soevereiniteit en leren nu dat ze afhankelijk zijn van handelspartners. Daar zijn we nu allebei slachtoffer van.”

LEES OOK: Voorzitter Europese Commissie ziet pad naar brexitdeal: ‘Optimisme is gerechtvaardigd’

Door: Thom Edinger

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier