main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 10:31

Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’

Wederom is een Brexit deadline dit weekend niet gehaald. Europarlementariërs wilden uiterlijk voor middernacht een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Er ligt nog steeds geen deal en dus slepen de onderhandelingen zich voort.

Met een deadline van 31 december is het twee voor twaalf. Een van de struikelblokken is de visserij. De EU heeft de Britten nu een voorstel gedaan waardoor Nederlandse vissers 25% minder vis zouden mogen vangen in Britse wateren.

Wisselgeld

Pim Visser van belangenorganisatie VisNed spreekt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 van een enorm slecht voorstel. “EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft een mandaat gekregen om zo dicht mogelijk bij de bestaande verhoudingen te blijven. Hiervoor deed hij een voorstel wat ons al veel te ver ging, van 18%.”

Met het verhogen van 18 naar 25% minder vis, lijkt de visserij als wisselgeld te worden ingezet om toch tot een handelsakkoord te komen. “Het is het scenario waar we altijd voor gevreesd hebben, visserij is voor de EU een relatief klein economisch belang.” Voor de Britten is dat anders. “Daar is het iconisch. De Britse politicus en Brexit-voorloper Nigel Farage noemde de visserij de lakmoesproef van de Brexit.”

‘Onder de bus gegooid’

Volgens Visser is de visserij het enige onderdeel van Brexit waar het Verenigd Koninkrijk winst kan halen. “De Britten vragen naar het schijnt 60% voor een periode van 6 jaar. Dit is verschrikkelijk wat er nu gebeurt.”

Hij meent dat de onderhandelingen er nu doorheen worden gejaagd. Normaal gesproken duren dit soort onderhandelingen volgens Visser 5 tot 6 jaar. “Dat moet nu in 7 a 8 uur afgetikt worden. Het gaat om 150 verschillende soorten vis in 5 verschillende zeeën. De visserij wordt met stoom en kokend water last minute onder de bus gegooid.”

Exclusief

Directeur politieke zaken bij de denktank Hague Centre for International Studies Han ten Broeke begrijpt de frustratie bij Visser. Hij deelt de mening dat de visserij voor de Britten allesbehalve een ondergeschoven kindje is. “Boris Johnson stond vorig jaar nog met een vis op een spreekgestoelte te zwaaien hoe belangrijk vis voor de Britten is.”

Wat het voor de Nederlandse vissers lastig maakt, is dat visserij een exclusieve Europese aangelegenheid is. Nederland heeft er niets over te zeggen. “De deal die uiteindelijk gemaakt wordt, moeten de Nederlandse vissers dus accepteren.”

‘Geen deal nog meer risico’

Dat het tot een verslechtering leidt voor de vissers, dat is zeker. “Alleen het alternatief is helemaal geen deal, wat gaan de Britten dan doen?” Het risico is dat er dan helemaal geen afspraken worden gemaakt. Volgens Ten Broeke is het dan nog de vraag of de Britten überhaupt gaan accepteren dat er in hun wateren wordt gevist.

Het toont volgens hem aan hoe chaotisch en slecht de Brexit is. “Britten willen soevereiniteit en leren nu dat ze afhankelijk zijn van handelspartners. Daar zijn we nu allebei slachtoffer van.”

LEES OOK: Voorzitter Europese Commissie ziet pad naar brexitdeal: ‘Optimisme is gerechtvaardigd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer