main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 december 2020 — 10:31

Visserij kind van de rekening bij handelsdeal EU en VK: ‘Nederland heeft niets te zeggen’

Wederom is een Brexit deadline dit weekend niet gehaald. Europarlementariërs wilden uiterlijk voor middernacht een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Er ligt nog steeds geen deal en dus slepen de onderhandelingen zich voort.

Met een deadline van 31 december is het twee voor twaalf. Een van de struikelblokken is de visserij. De EU heeft de Britten nu een voorstel gedaan waardoor Nederlandse vissers 25% minder vis zouden mogen vangen in Britse wateren.

Wisselgeld

Pim Visser van belangenorganisatie VisNed spreekt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 van een enorm slecht voorstel. “EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft een mandaat gekregen om zo dicht mogelijk bij de bestaande verhoudingen te blijven. Hiervoor deed hij een voorstel wat ons al veel te ver ging, van 18%.”

Met het verhogen van 18 naar 25% minder vis, lijkt de visserij als wisselgeld te worden ingezet om toch tot een handelsakkoord te komen. “Het is het scenario waar we altijd voor gevreesd hebben, visserij is voor de EU een relatief klein economisch belang.” Voor de Britten is dat anders. “Daar is het iconisch. De Britse politicus en Brexit-voorloper Nigel Farage noemde de visserij de lakmoesproef van de Brexit.”

‘Onder de bus gegooid’

Volgens Visser is de visserij het enige onderdeel van Brexit waar het Verenigd Koninkrijk winst kan halen. “De Britten vragen naar het schijnt 60% voor een periode van 6 jaar. Dit is verschrikkelijk wat er nu gebeurt.”

Hij meent dat de onderhandelingen er nu doorheen worden gejaagd. Normaal gesproken duren dit soort onderhandelingen volgens Visser 5 tot 6 jaar. “Dat moet nu in 7 a 8 uur afgetikt worden. Het gaat om 150 verschillende soorten vis in 5 verschillende zeeën. De visserij wordt met stoom en kokend water last minute onder de bus gegooid.”

Exclusief

Directeur politieke zaken bij de denktank Hague Centre for International Studies Han ten Broeke begrijpt de frustratie bij Visser. Hij deelt de mening dat de visserij voor de Britten allesbehalve een ondergeschoven kindje is. “Boris Johnson stond vorig jaar nog met een vis op een spreekgestoelte te zwaaien hoe belangrijk vis voor de Britten is.”

Wat het voor de Nederlandse vissers lastig maakt, is dat visserij een exclusieve Europese aangelegenheid is. Nederland heeft er niets over te zeggen. “De deal die uiteindelijk gemaakt wordt, moeten de Nederlandse vissers dus accepteren.”

‘Geen deal nog meer risico’

Dat het tot een verslechtering leidt voor de vissers, dat is zeker. “Alleen het alternatief is helemaal geen deal, wat gaan de Britten dan doen?” Het risico is dat er dan helemaal geen afspraken worden gemaakt. Volgens Ten Broeke is het dan nog de vraag of de Britten überhaupt gaan accepteren dat er in hun wateren wordt gevist.

Het toont volgens hem aan hoe chaotisch en slecht de Brexit is. “Britten willen soevereiniteit en leren nu dat ze afhankelijk zijn van handelspartners. Daar zijn we nu allebei slachtoffer van.”

LEES OOK: Voorzitter Europese Commissie ziet pad naar brexitdeal: ‘Optimisme is gerechtvaardigd’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer