Ernst Kuipers: ‘Het is echt zoeken naar het laatst beschikbare bed’
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen stijgt sneller dan verwacht. In de komende dagen zal het aantal opgenomen patiënten stijgen naar 2700, denkt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "We gaan uitkomen boven de piek van de tweede golf. Op veel plekken zien we een sterke stijging, het is echt zoeken naar het laatste beschikbare bed", zegt hij.
Het totale aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, is nu opgelopen tot 2573. Dat is het hoogste aantal sinds 3 november. Op die dag piekte de drukte in de ziekenhuizen door de tweede coronagolf en waren 2653 patiënten opgenomen.
Dit niveau zou volgens eerdere berekeningen pas op 31 december worden gehaald, en de stijging zet in januari alleen nog maar door, voorspelt Kuipers.
250 bedden 'over'
Intensive cares hebben in totaal nog 250 bedden over, voor zowel coronapatiënten als voor mensen met andere klachten. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag. Op verpleegafdelingen zijn nog meer dan 2000 bedden beschikbaar voor coronapatiënten en anderen. In totaal hebben de Nederlandse ziekenhuizen dus nog plek voor ongeveer 2300 mensen, wat neerkomt op gemiddeld ongeveer twintig bedden per ziekenhuis.
Verspreiden patiënten bemoeilijkt
In het hele land is het druk. Dat maakt het moeilijk om patiënten te spreiden, want ook in de andere regio's zijn nauwelijks bedden beschikbaar. Kuipers: "Bij de eerste golf was de instroom het grootst in Noord-Brabant en het noorden van Limburg. De tweede golf was vooral in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Nu zien we de grootste druk in Twente, Gelderland, de regio Zwolle en opnieuw Noord-Holland."
Op Duitsland kan ook nauwelijks een beroep worden gedaan, want dat land heeft de handen vol aan de eigen patiënten. In de afgelopen dagen zijn zeven Nederlanders overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland.
Positieve tests moet 'rap naar beneden'
Om erger te voorkomen moet het aantal positieve tests "rap naar beneden gaan, maar ook dan zitten we nog wekenlang met overvolle ziekenhuizen", zegt Kuipers.
Of het lukt om het aantal besmettingen terug te dringen, hangt ook af van de nieuwe 'Britse coronavariant' die in Nederland is opgedoken. Die is besmettelijker dan eerdere versies. Kuipers: "Als dat inderdaad zo is, is dat zorgelijk. Dat zou kunnen leiden tot een aanhoudend hoger aantal besmettingen."