Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

NPO-voorzitter Rijxman grijpt niet in bij docu Kaag: ‘Zuiver journalistiek product’

Redactie

De publieke omroep is erin geslaagd om Nederland te helpen tijdens de coronacrisis. Dat zegt NPO-voorzitter Shula Rijxman in WNL Op Zondag op NPO 1.

Toen in maart de lockdown werd afgekondigd, bracht Rijxman een crisisteam bijeen om te kijken wat de publieke omroep kon doen. "We hebben op alle fronten puzzels gelegd met de vraag: wat is er nu nodig?" Door zowel informatievoorziening te leveren als ontspanning, kreeg de NPO hierdoor veel waardering, zegt Rijxman. "Zeker onze coronaberichtgeving werd erg gewaardeerd."

Virusontkenners

Toch was er ook het een en ander te doen over die informatievoorzieningstaak. De NPO kreeg veel kritiek door het uitnodigen van mensen die het virus compleet ontkennen. Volgens Rijxman is dat inherent aan de functie van de publieke omroep. "We zijn van en voor iedereen. Dus zul je ook iedereen het woord moeten geven, mits ze zich aan de grondwet houden."

Dat er steeds meer te doen is om wat waar is en wat niet, ziet Rijxman ook terug. "Desinformatie wordt steeds moeilijker te vermijden. Kijk bijvoorbeeld naar deepfake, dat wordt steeds moeilijker te onderscheiden." Desondanks probeert de publieke omroep om het nieuws zo zuiver mogelijk te brengen, zegt Rijxman. "Bijvoorbeeld door factcheckers."

Kaag

Onlangs werd bekendgemaakt dat komend voorjaar de documentaire Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof over minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag bij de NPO wordt uitgezonden.

De afgelopen vijf jaar volgde regisseur Shuchen Tan Kaag op de voet, met als resultaat de film die mede gefinancierd is door het Nederlandse Filmfonds. Omdat Kaag sinds september ook lijsttrekker namens D66 is, zou de documentaire volgens PVV-Kamerlid Martin Bosma 'een uur durende reclamespot' voor haar zijn.

Rijxman is niet van plan om in te grijpen. "Ik heb de film nog niet gezien, maar het is mij verzekerd dat het een zuiver journalistiek product is." Dat er sprake zou zijn van een voorkeursbehandeling, wuift ze weg. "Er zijn ongelooflijk veel politici waar portretten van zijn gemaakt."

Eerdere ophef

Vier jaar geleden was er ook ophef, toen een film over GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver zou worden uitgezonden. De maker van de documentaire was bevriend met Klaver en bleek actief te zijn namens het campagneteam van GroenLinks.

Daarop besloot Rijxman wel in te grijpen. Niet vanwege de inhoud, maar om te voorkomen dat naar aanleiding van de documentaire een discussie zou ontstaan over de onafhankelijkheid van de NPO, 'ons grootste goed'.

LEES OOK: Hoe ziet de toekomst van de publieke omroep eruit? ‘Iedereen moet zich in de NPO herkennen’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau